Afscheid nemen verbieden
3 augustus 2017
Vraag nummer: 51536
Goedemiddag,
Ik heb het youtube filmpje gezien dat je altijd recht hebt om afscheid te nemen van een overleden persoon, voor de crematie, begrafenis.
Maar hoe zit het als de overledenen in zijn levenstestament/testament zet dat hij dit niet toestaat
Het gaat namelijk om mijzelf, ik ben 27 jaar en heb een hersentumor mijn diagnose ziet er slecht uit en heb alles al geregeld, ik heb een paar jaar geleden contact met mijn moeder verbroken vanwege bedreigingen jegens mijn kinderen, mijn wens is dan ook dat als ik opgebaard ben dat zij geen afscheid mag nemen van mij, niet alleen voor mijzelf, maar ook voor mijn vrouw,
Kan zij hiermee een juridische zaak mee maken aangezien niet de nabestaande beslist maar de overledenen persoon zelf?
Mvg
Antwoord:
Geachte heer,
U bedoelt waarschijnlijk het filmpje:
De opdrachtgever van een uitvaart beslist in principe wie daar welkom is en wie niet. Dat geldt ook voor bezoek tijdens het opbaren. Waarschijnlijk is na uw overlijden uw vrouw de opdrachtgever van de uitvaart.
De praktijk is echter dat als nabestaanden die van de uitvaartplechtigheid geweerd worden toch graag de overledene willen zien, de rechter hen meestal toestaat om op een rustig moment, bijvoorbeeld de avond voor de uitvaart of een of twee uur voor de uitvaart, kort afscheid te nemen.
Echter, het bovenstaande geldt alleen voor het geval dat er geen wens van de overledene bekend is.
Als de overledene zelf in een testament of in een codicil als zijn uitdrukkelijke wens heeft aangegeven dat bepaalde personen niet in de gelegenheid moeten worden gesteld de uitvaart te bezoeken en ook niet afzonderlijk afscheid te nemen, dan zal iedereen die wens moeten respecteren. Stel dat een nabestaande er een kort geding over gaat voeren, dan zal de rechter de wens van de overledene als uitgangspunt nemen en zal geen bezoek worden toegestaan.
De wens van de overledene is bepalend. Maar de overledene moet er dan wel tijdig voor gezorgd hebben dat de opdrachtgever beschikt over rechtsgeldig bewijs, wat diens wens was. Dus een testament of codicil (een zelf handgeschreven brief, met datum en handtekening). Als betrokkene niet meer kan schrijven en geen kosten voor een testament wil maken, kan hij ook mondeling de wens uiten in bijzijn van een aantal getuigen, die op schrift stellen dat betrokkene vandaag zus en zo heeft verklaard en dat met hun handtekening bekrachtigen.
Zo'n verklaring kan bijvoorbeeld luiden: Wij, (volledige namen aanwezigen), spraken vandaag (datum) met ... XY.. (naam stervende persoon) in diens huis aan (adres) over het volgende. XY gaf als zijn uitdrukkelijke wens te kennen dat hij niet wil dat zijn moeder, mevrouw (naam), aanwezig is bij zijn uitvaart en ook niet wil dat zijn moeder op een ander moment in het rouwcentrum of elders persoonlijk afscheid neemt. XY is zelf niet meer in staat dit op papier te zetten. Daarom hebben wij op zijn verzoek zijn wens genoteerd. (namen en handtekeningen aanwezigen).
Het bestaan van een dergelijke verklaring is handig. Bijvoorbeeld om medewerking van het personeel van de uitvaartonderneming te krijgen om moeder te weigeren, als die blijft aandringen. Of stel dat zich een advocaat meldt die aandringt op bezoek en dreigt met een kort geding. Die advocaat zal zien dat een geding nagenoeg kansloos is, als hij de verklaring ziet en waarschijnlijk geen zaak beginnen.
Als er geen schriftelijke verklaring is, maar de aanwezigen zeggen wel bereid te zijn om tijdens een rechtszaak te verklaren wat de overledene gezegd heeft, is dat niet zo handig. Dan is dat niet bij voorbaat overtuigend en heeft een advocaat toch de neiging om een rechtszaak door te zetten. Ervaring is ook dat lang niet iedere mogelijke getuige bij een rechtszaak komt opdraven. De een is ziek, de ander met vakantie, een derde kan geen vrij krijgen van zijn werk, de vierde wil geen ruzie krijgen met de moeder, etc.
Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Uitvaartplechtigheid'.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.