Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kosten begrafenis op bevel van justitie

22 maart 2016

Vraag nummer: 45624

Goedenmorgen

Mijn vriendin is een maand geleden overleden hier loopt een onderzoek naar
Zij wou graag gecremeerd worden maar vanwege politie onderzoek moest ze eerst begraven worden voor ongeveer 6 maanden
Nou is mijn vraag wie draait voor deze kosten op omdat Justitie wilde dat ze begraven werd ivm onderzoek maar ze moet uiteindelijk gewoon gecremeerd worden
Nou heeft de moeder vernomen dat ze zelf voor deze kosten moet betalen
De begrafenis ondernemer weet ook het antwoord niet mijn vader werkt ook in de begrafenis en zijn baas weet dit ook niet dus bij deze leg ik de vraag bij u neer
Naar mijn idee (vindt ik en meerdere mensen) is dat justitie voor de begravenis opgraving etc zou moeten betalen omdat zij wilden dat ze eerst begraven moest worden vanwege dat onderzoek
Ik hoop dat u ons antwoord kunt geven hierop
Mvg fiona

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik zie het zo dat deze kosten een eigen risico van de overledene of beter gezegd diens nalatenschap is. Want de (extra) kosten komen in eerste instantie voor rekening van de nalatenschap. Als er geen of (te) weinig nalatenschap van de overledene is, bijvoorbeeld omdat het een jong persoon is die weinig of geen tijd heeft gehad om een eigen vermogen (spaargeld) op te bouwen, zijn de kosten voor de erfgenamen.

De erfgenamen hoeven misschien op lange termijn de kosten niet zelf te dragen. Als uw vriendin om het leven is gekomen door een misdrijf en de dader wordt gevonden en er komt een rechtszaak, dan kan ook schadevergoeding worden gevraagd.

Het is niet zo dat elke handeling van de overheid meteen ook voor rekening van de overheid komt. Ik trek een vergelijking met de situatie dat een bepaalde weg door de politie is afgesloten vanwege een ernstig ongeval en dat al het verkeer een blok om moet rijden. Dat kost tijd en benzine. Dan kan men ook geen rekening voor de gederfde tijd en de extra benzine indienen bij de minister van Justitie. De politie oordeelt in een bepaald geval dat het te onveilig is om door te rijden en de gevolgen zijn een risico voor iedereen die er toevallig mee te maken krijgt. Dat geldt bij een onnatuurlijke dood en een strafrechtelijk onderzoek in gelijke mate. Het is gewoon pech voor wie het treft.

Het besluit van Justitie om alleen toestemming te geven voor een begraving en niet voor een crematie, kan natuurlijk voor de rechter aangevochten worden. Of dat enige kans maakt, hangt van omstandigheden die ik niet ken en dus ook niet kan beoordelen. Maar de kosten en emotionele ellende van een eventuele rechtszaak zijn waarschijnlijk een veelvoud dan de extra kosten van een begraving.

De begraving kan tijdelijk plaatsvinden een in algemeen graf, waarbij met de begraafplaats besproken moet worden dat er misschien op korte termijn weer een opgraving zal plaatsvinden. Dan moet men er geen andere mensen boven begraven.

De moeder van uw vriendin zou ook kunnen zoeken naar een begraafplaats waar de kosten laag zijn. De kosten van een graf kunnen per begraafplaats erg verschillen. En in dit geval zou niet alleen gekeken moeten worden naar de kosten van begraven, maar ook naar de kosten (en bij gemeenten soms extra leges/belasting) voor opgraven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder