Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Weigeren opbaren uitvaartcentrum discriminatie?

18 juni 2007

Vraag nummer: 4829 (oude nummer: 9364)

Hallo hr. van der Putten, deze vraag heeft u al eens eerder beantwoord in september 2001, maar ik heb er nog een vraag bij. Als er maar 1 uitvaartcentrum is in een stad met 65.000 inwoners mag de eigenaar van dat uitvaartcentrum dan ook nog bepalen wie er wel of niet in mag wat betreft de concurrerende plaatselijke uitvaartondernemers. Hij beroept zich op dat er geen wederzijdse diensten zijn, maar als er een uitvaartondernemer uit den lande komt, die ook een eenmanszaak heeft, die mag gewoon binnenkomen. Is dit niet een vorm van discriminatie? Dus puur uit concurrerende overwegingen neemt hij deze beslissing? Mag dat met maar 1 uitvaartcentrum?
Vriendelijke groet, Erik Korte

Antwoord:

Geachte heer,

Ja, als er in een stad of in een regio maar één uitvaartcentrum is, mag de eigenaar van dat centrum bepalen aan wie hij dat centrum wel of niet onderverhuurt.
Hij is niet verplicht om de concurrentie te helpen. Dat hij ondernemers in de eigen stad of regio niet wil helpen en ondernemers die van ver komen en die hij waarschijnlijk niet als concurrent ziet wel, is zijn goed recht.

Wat ik in september 2001 schreef in antwoord op vraag 1997 'Vrije mortuariumkeuze' geldt ongeacht of het om het enige uitvaartcentrum in een stad of regio gaat, of wanneer het er tien zijn. Niemand is verplicht de concurrent te helpen.

Het heeft ook niets met discriminatie te maken. De eigenaar kan besluiten om wel te verhuren aan firma A en niet aan firma B, ook puur om persoonlijke redenen als die een rol zouden spelen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.