Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kosten in bewaring hebben (extra tijd ziekenhuis)

3 april 2007

Vraag nummer: 4736 (oude nummer: 9120)

Geachte heer,

Op 12 maart j.l. is mijn oma overleden in een ziekenhuis in Breda.
Enkele uren na overlijden hebben wij de uitvaartonderneming op de hoogte gesteld van het overlijden. De volgende dag kwam de uitvaart begeleider naar onze woning toe, om de crematie in gang te zetten.
Hij vertelde ons toen dat de uitvaartvereniging die dag geen tijd meer had om de overledene in Breda op te gaan halen.
Dit zou de volgende dag gebeuren.
Na 2 dagen belde de uitvaartverzorger op met de mededeling dat de kosten die door het ziekenhuis zijn gemaakt voor het in bewaring hebben van de overledene door ons zouden moeten worden voldaan. Hij heeft dit ook niet van te voren gemeld. Nu weet ik dat de ophaal tijd 3 uur is na overlijden en dat we dit niet hebben kunnen redden, maar als de uitvaartvereniging zelf niet in staat is wegens tijd gebrek de overledene op te halen worden wij toch zeker niet geacht ook deze uren te betalen.

Ik hoop u voldoende te hebben geinformeerd.

Met vriendelijke groet,

Dhr A. Klein

Antwoord:

Geachte heer,

Ik kan deze vraag niet goed beantwoorden, want ik weet niet wat de relatie tussen u(w oma) en de uitvaartvereniging is. Namelijk of men van de diensten van deze vereniging gebruik kunt maken zonder extra kosten, dus in de vorm van natura. Dan wel of de nabestaanden voor alle diensten een rekening krijgen. Dan wel dat men alleen voor aanvullende diensten of kosten van derden extra betaalt.

Het is mijn inziens logisch dat er voor het bewaren van een overledene in een ziekenhuis betaald moet worden. Men heeft daarvoor een mortuarium, met voorzieningen, personeel etc., dat kost geld en dat moet op de een of andere manier terug verdiend worden. Maar als uw oma in een rouwcentrum van de uitvaartvereniging verblijft, kost dat ook geld. Men zal daar ook een gebouw voor moeten hebben, een koelcel, personeel etc. Dat is deels lood om oud ijzer. Maar dat is het voor u natuurlijk niet, als de nabestaanden voor de kosten van het ziekenhuis een extra rekening krijgen, terwijl het verblijf in het centrum van de vereniging 'gratis' zou zijn (het is nooit gratis, maar betaald door in het verleden door oma betaalde contributies of premies).

Mij lijkt dat de eerste dag (24 uur) verblijf in het mortuarium van het ziekenhuis voor rekening van de nabestaanden komt, omdat zij laat waren met de melding en de uitvaartvereniging niet binnen 3 uur na het overlijden in actie kon komen. Maar de tweede dag kon de uitvaartvereniging oma niet overbrengen wegens tijdgebrek (= personeelsgebrek). Dat lijkt mij het risico van de uitvaartvereniging, niet van de familie.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.