Verwachte dood (en lijkschouw)
17 maart 2017
Vraag nummer: 50107
Geachte meneer van der Putten,
Mijn moeder is in het verpleeghuis overleden. Na een tijdje kwam er een arts de ingevulde verklaringen kwam brengen. Daarna keek die arts onder de dekens en zei : ja. Lijkvlekken en wilde weg gaan. Ik vroeg gaat u niet naar het hart luisteren. Ze zei nee hoor het is een verwachte dood en ging weg. De verklaring nog verkeerd ingevuld ook.
Is dit normaal als er een verwachte dood is dat er dan eigenlijk niet naar de overledenen gekeken wordt en de verklaring al is ingevuld en op het nachtkastje gelegd wordt.
Mvg Joke Bergmans
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Het spijt me om het te moeten zeggen, maar dit is een typisch voorbeeld zoals de lijkschouw NIET behoort plaats te vinden. Ook bij een 'verwacht overlijden' dient onderzocht te worden of de overledene toch niet aan een onverwachte oorzaak overleden is. Iemand kan verkeerde medicijnen of medicijnen in een verkeerde dosis toegediend hebben gekregen. Of iemand vond dat het 'verwacht overlijden' toch nog te lang ging duren en heeft de overledene in zijn of haar kussen gesmoord. Dat zijn zaken die onderzocht behoren te worden. ALTIJD. In elke situatie. En simpelweg ook, of de overledene wel echt dood is.
Ik vind persoonlijk het handelen - of beter gezegd het nalaten - van deze arts ten aanzien van de schouw van uw moeder klachtwaardig.
In de uitvaartbranche is al langer bekend dat menig arts niet serieus schouwt. Men ziet dat met lede ogen aan. Ook, dat het soms een halve dag (nacht) duurt voordat een arts komt kijken. In 2010 is in de Wet op de lijkbezorging (in artikel 3) de bepaling opgenomen dat lijkschouwing zo spoedig mogelijk na het overlijden dient te geschieden. Maar bijvoorbeeld in verpleeghuizen zijn artsen vaak niet bereid om 's nachts op te komen draven. Volgens de wetgever moet dat wel.
Vorig jaar heeft het Nederlands Forensisch Instituut in een rapport ernstige zorgen uitgesproken over de kwaliteit van de lijkschouw. De Tweede Kamer heeft deze zorgen overgenomen. De minister van Veiligheid en Justitie heeft begin dit jaar de 'Taskforce lijkschouw en gerechtelijke sectie' in het leven geroepen om op hele korte termijn met aanbevelingen te komen hoe de lijkschouw wel op een serieuze manier kan worden uitgevoerd.
Het NFI-rapport en informatie over de Taskforce zijn eenvoudig op internet te vinden.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.