Termijn lijkschouwing: zo spoedig mogelijk
11 januari 2010
Vraag nummer: 7223 (oude nummer: 14762)
Omdat met name in de verpleeghuizen bij een zogenaamd 'verwacht overlijden' 's avonds of 's nachts de arts meestal de volgende ochtend pas komt voor schouwen en paperassen (ik las in oudere vragen hier dat dat al meerdere malen aan de orde is geweest), hebben wij (mortuarium ziekenhuis en 2 verpleeghuizen) de verpleeghuisartsen ruim voor de wetswijziging aangeschreven met de mededeling dat hier in de Wlb de term 'zo spoedig mogelijk' toegevoegd ging worden aan artikel euh 3? De betreffende artsen hebben 'hun' vereniging geraadpleegd (ik ben even de naam kwijt), die vervolgens het KNMG geraadpleegd heeft. Daarna stuurden ze een mail met hun oude afspraken (het bekende verhaal over 'verwacht en onverwacht overlijden') en de mededeling dat ze geen noodzaak zien hun werkwijze te wijzigen. Wij zijn zelf van mening dat de toevoeging 'zo spoedig mogelijk' niet voor niks gedaan is en dat hun handelswijze in feite in strijd is met de wet nu.Kunt u ons adviseren in deze?
FS
Antwoord:
Geachte mevrouw,
U hebt gelijk. Sinds 1 januari 2010 luidt artikel 3 van de Wet op de lijkbezorging: 'Lijkschouwing geschiedt, zo spoedig mogelijk na het overlijden, door de behandelende arts of door een gemeentelijke lijkschouwer.'
De term 'zo spoedig mogelijk' is juist nieuw ingevoegd omdat de oude werkwijze niet juist was. Als een overledene niet is geschouwd, kan men hem nog niet gaan verzorgen, overdragen aan een uitvaartondernemer etc. Dat is lastig en voor de familie erg naar.
Het is een grote fout van artsen om te denken dat lijkschouwing geen haast meer heeft als het overlijden verwacht was. De wetgever wil dat iedere overledene - ongeacht of het overlijden verwacht werd of niet - met spoed wordt geschouwd.
Het schiet natuurlijk niet op als een organisatie als de KNMG zegt dat er niets hoeft te veranderen. Dat moet nu juist wel. Dat vindt niet alleen de uitvaartbranche, maar ook het parlement. Maar het zijn soms eigenwijze donders, die artsen!
Ik zou u graag adviseren om de kwestie aan te kaarten bij de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Postbus 20011, 2500 EA Den Haag, en een afschrift van de e-mail en eventuele andere stukken bij te voegen. De Staatssecretaris kan dan contact opnemen met de KNMG en andere organisaties. Men heeft graag zulke voorbeelden uit de praktijk, omdat men dan concreet iets in handen heeft waar men zijn verontrusting over kan uitspreken en - met zachte drang - kan overleggen hoe het anders moet.
Ook anderen die met dit probleem te maken hebben adviseer ik hetzelfde te doen.
Klagen en voorbeelden aandragen helpt echt! Niet onmiddellijk morgen of volgende maand, maar wel op de langere termijn.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).