Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Schouwing in de nacht

11 december 2014

Vraag nummer: 40925

Ik merk dat in het land de arts - in toenemende mate - 's nachts niet meer komt om het lichaam te schouwen. Inmiddels wordt er dan in diverse huizen en hospices al wel verzorgd, voordat de huisarts is geweest. Mijn vraag is of je een overledene al wel mag verzorgen als de arts er nog niet bij is geweest.
De tweede vraag is of wij een overledene mogen vervoeren als de arts nog niet is geweest.

Ik merk dat de wet en regelgeving hierin niet helder is. Kunt u mij hierin adviseren?

Antwoord:

Geachte heer,

Dit is een steeds sterker toenemend fenomeen. En ik vind het een ongewenste ontwikkeling. Het is een risico om een overledene te verzorgen en zeker ook om te vervoeren, voordat een schouwing plaats heeft gevonden en een natuurlijke dood is geconstateerd. Artsen en hospices stellen dan dat het om een verwacht overlijden gaat, maar zo steekt de wet niet in elkaar.

Ook in een hospice kan men bijvoorbeeld een doodzieke patient al dan niet per ongeluk een verkeerde dosis van het verkeerde medicijn geven, waardoor sprake is van een niet-natuurlijke dood.
Artikel 76 Wet op de lijkbezorging zegt: "Wanneer tekenen of aanduidingen van een niet-natuurlijke dood aanwezig zijn of wanneer in verband met andere omstandigheden een niet-natuurlijke dood niet uitgesloten geacht kan worden, mag het lijk niet worden vervoerd dan met verlof van de officier van justitie of een van zijn hulpofficieren."
Ik vind het een onverantwoorde gemakzucht van artsen en van instellingen om 's nachts niet meer te komen schouwen. Ook bij een verwacht overlijden kunnen zich bijzondere situaties voordoen. Er moet altijd zo spoedig mogelijk geschouwd worden. 'Zo spoedig mogelijk' is binnen 1 minuut en niet aan het eind van de ochtend of nog later.

Er is grote druk van familie en een instelling op uitvaartverzorgers om de overledene ook 's nachts te verzorgen en te vervoeren.

Ik kan uitvaartverzorgers alleen maar adviseren om het niet te doen, hoe groot de druk ook is. Want in deze situatie is het gewoon wachten op het geval dat het achteraf toch niet gekund had om de overledene te verzorgen en te vervoeren.

Ik zou vanuit de BGNU nogmaals druk uitoefenen op de ministeries van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken om de artsen(organisaties) scherper bij de les te houden. Ik vind dat het ook behoort tot de functieomschrijving van artsen in instellingen om ook 's nachts te schouwen.
De formulering in de wet over schouw is in 2010 wel een beetje aangescherpt, maar niemand neemt het serieus. De uitvaartverzorger loopt echter wel steeds meer risico om onverantwoorde dingen te gaan doen als gevolg van het gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel van anderen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim huis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Zijn kinderen verplicht de uitvaart van hun ouders te betalen?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.