Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Reactie op 4583 (termijn lijkschouwing)

30 augustus 2004

Vraag nummer: 3287 (oude nummer: 4590)

Ik wil u de redenering van een regioinspectie over de termijn van lijkschouwing niet onthouden.
Bij een verwacht overlijden in de nachtelijke uren speelt de vraag naar natuurlijk cq niet natuurlijk overlijden geen rol. De spoedeisendheid om dan te komen schouwen door de arts is er niet. Wanneer er een niet-natuurlijk overlijden is moet de arts natuurlijk wel zsm komen schouwen. Aldus een regioinspecteur.

Antwoord:

Geachte heer,

Ik denk dat deze redenering van de regioinspectie onjuist is. Ook wanneer iemands levenseinde verwacht wordt, is het niet uit te sluiten dat onverwachts toch een niet natuurlijke dood wordt gestorven. De schouw is er juist voor om dat vast te stellen. Zolang er niet geschouwd wordt, is het onwenselijk dat een lichaam wordt verplaatst en gekoeld e.d.
Ik denk dat deze redenering strijdt met het doel van lijkschouwing en de strekking van de wet. Ik ben maar een leek, maar ik denk ook dat hoe langer je wacht met de schouwing, hoe slechter het is.
Ik vind het eerlijk gezegd ook een beetje minachting voor het verplegend personeel en de nabestaanden. Als je als nabestaanden en als personeel bij het overlijden bent, dan kun en mag je eigenlijk verder niets doen als er nog geen schouwing heeft plaatsgevonden. Dat is gevoelsmatig zeer onbevredigend.
Ik meen dat het wenselijk is dat de overheid op dit vlak de normen eens wat helderder maakt. Ik heb de indruk dat de medische beroepsgroep er (te) makkelijk mee omgaat.

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.