Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Overbelasting huisarts bij lijkschouw

9 augustus 2024

Vraag nummer: 68807

Ik zou graag de discussie verder aanwakkeren nav vraag 64553 ('Uitstel lijkschouw = dood door schuld. Regel schouw van overledenen 24 uur per dag'). Ik ben zelf huisarts die vanwege overbelasting van Specialist Ouderengeneeskunde vaak oproepbaar moet zijn in de nacht voor verwachte overlijdens.
Omdat een nachtelijke lijkschouw vaak werd overgedragen naar de volgende ochtend. Ondanks dat ik besef dat dit zeker niet de perfecte situatie is, zorgde het er wel voor dat de volgende ochtend mijn spreekuur gewoon kon doorgaan.
Door de recente krantenartikelen dat er onmiddellijk moet geschouwd worden is een spreekuur de daaropvolgende dag geen optie meer, hierdoor gaat kostbaar spreekuur verloren (vaak om 1x per nacht te schouwen).

Is het echt onethisch om enkele uren te wachten als de overledene ligt in een goed gekoelde ruimte?
Hoe komen we in tijden van personeelstekort in de zorg toch een passende oplossing?

Antwoord:

Geachte heer,

Dat een overledene zo spoedig mogelijk na het overlijden geschouwd moet worden is niet iets dat moet omdat het in de krant staat, maar omdat het in de wet staat. Als de schouwing niet snel plaats vindt, gebeuren er in de praktijk allerlei dingen die een correcte schouwing kunnen verstoren. Zoals dat toch al begonnen wordt met de verzorging van het lichaam.

U geeft zelf, waarschijnlijk onbedoeld, al een voorbeeld. Als de overledene niet meteen wordt geschouwd, maar in een gekoelde ruimte wordt gelegd, wordt het later moeilijk te bepalen of het overlijden plaats vond door onderkoeling of door een andere oorzaak. Deze werkwijze staat op het - bij enkele van mijn lezers bekende - lijstje van perfecte moorden. Wie kan bewijzen dat betrokkene wel of niet al dood was toen hij of zij in de koeling werd gelegd?

De schouwing is bedoeld om te onderzoeken of een misdrijf of ongeluk oorzaak was van het overlijden. Ik krijg af en toe vragen van mensen die bang zijn dat hun dierbare is vermoord. Ik wijs dan op het feit dat altijd een lijkschouwing plaats vindt. Maar uitstel van de schouwing en schouwing op een andere plek dan de plek van het overlijden maken een de schouwing minder accuraat en betrouwbaar.

Uitvaartverzorgers worden door nabestaanden soms onder druk gezet op de overledene zo snel mogelijk te verzorgen. Dat mag niet als er nog geen schouw heeft plaats gevonden.

Ik snap best dat in individuele gevallen de werkdruk van artsen te hoog is. Maar een oplossing of verplichting van werkdruk moet mijn inziens niet gezocht worden in een uitgestelde en mede daardoor halfslachtige lijkschouwing, maar in een andere organisatie. Persoonlijk ben ik voorstander van lijkschouwing door een (nieuwe) onafhankelijke overheidsinstantie die dag en nacht beschikbaar is voor professionele schouwing.

Ik ben het met u eens dat meer discussie over dit onderwerp wenselijk is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.