Kosten lijkschouwing onterecht 7
19 mei 2003
Vraag nummer: 2259 (oude nummer: 2683)
Vandaag, 22-05-2003, uit het nieuws geplukt:
Familie betaalt kosten in beslagname overledene
De Nederlandse Unie Van erkende Uitvaartondernemingen (De NUVU) zet zich af tegen het standpunt van demissionair minister van Justitie Donner inzake niet-klinisch overledenen. Donner stelt dat in geval van een niet-klinisch overledene kosten - zoals gebruik mortuarium, koeling en assistentie SCHOUWARTS (!) - op nabestaanden moeten worden verhaald. Niet-klinisch betekent dat het stoffelijk overschot door de politie in beslag is genomen, zoals bij verkeersongelukken, verdrinkingen en misdrijven. Alleen de kosten van vervoer naar het forensisch centrum in Rijswijk komen nog voor rekening van Justitie.
NUVU-voorzitter Fok de Wit: Afgelopen jaar heeft een commissie van het Platform Uitvaartwezen aangevuld met deskundigen van VNG, GGD en politie de minister unaniem advies uitgebracht over de financiële problematiek bij niet-klinisch overledenen. De kosten tot moment van vrijgave van de overledene zouden door Justitie voor haar rekening moeten worden genomen. In praktijk blijkt namelijk dat in politieregios verschillend wordt gehandeld. In de ene regio betaalt Justitie (deels) de kosten, in de andere moeten nabestaanden de rekening betalen. Het getuigt niet van enig inlevingsvermogen dat aan een advies - dat door de gehele uitvaartbranche wordt gedragen - voorbij wordt gegaan.
Antwoord:
Blijkbaar is de minister van Jusititie onbekend - of het zelfs oneens - met het eerder in diens brief van 17 maart 2003 verwoordde standpunt van de minister van Binnenlandse Zaken. Zie vraag 2440 'Kosten lijkschouwing onterecht, deel 6'.
Ik constateer dat blijkbaar ook binnen de Rijksoverheid verschil van mening mogelijk is, of de kosten van lijkschouwing wel of niet ten laste van de nabestaanden kan of moet worden gebracht.
mr W.G.H.M. van der Putten
22 mei 2003