Hoe snel moet schouwarts aanwezig zijn?
6 november 2019
Vraag nummer: 59147
Binnen hoeveel tijd moet een schouwarts in een hospice aanwezig zijn om een overlijden te constateren.
En mag de tijd dat het verplegend personeel de dood vermoed, ( 3,5 uur ) voor de arts aanwezig was om de dood te constateren vermeld worden als tijd van overlijden op de overlijdingsacte?
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Artikel 3 van de Wet op de lijkbezorging regelt: "Lijkschouwing geschiedt, zo spoedig mogelijk na het overlijden, door de behandelende arts of door een gemeentelijke lijkschouwer."
Een jurist zal dus zeggen dat een arts 's nachts zijn bed uit moet komen om een overledene te schouwen. Maar veel artsen doen dat niet. Men redeneert dat er bij een verwacht overlijden weinig of niets te onderzoeken valt, dan dat gebeurd is wat men al verwachtte. Of dit de juiste aanpak en zienswijze is, daar lopen de meningen over uiteen. Ik heb er wel eens over gesproken met officieren van justitie en met ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid. Juristen vinden dat artsen hun bed uit moeten komen voor een lijkschouwing, artsen niet.
De lijkschouwing is overigens niet nodig om de dood te constateren; iedereen kan de dood vaststellen. Maar een overledene mag niet verzorgd en verplaatst worden dan nadat de officiƫle lijkschouw heeft plaatsgevonden. En daar zit vaak het feitelijke probleem. Nabestaanden wensen verzorging, maar dat mag niet voor de formele lijkschouwing. Want door de verzorging zouden tekenen en aanwijzingen van een niet-natuurlijke dood verdoezeld kunnen worden.
Het is mogelijk om een stervende persoon te vermoorden. Moord is niet toegestaan, ook niet bij een stervende persoon. Dat moet onderzocht kunnen worden, voordat allerlei handelingen met het lichaam plaats vinden.
De arts die een verklaring van overlijden opmaakt en afgeeft, moet beoordelen op welk tijdstip het overlijden heeft plaatsgevonden. Het is zijn of haar eigen verantwoordelijkheid om dat in te schatten. Daarbij kan de arts natuurlijk wel gebruik maken van de bevindingen van het verplegend personeel. Het is natuurlijk niet zo dat het tijdstip van de lijkschouwing als het tijdstip van overlijden moet worden opgegeven.
Zie vergelijkbare vragen in de subrubrieken 'Lijkschouwing', 'Vaststellen dood / akte van overlijden' en 'Mortuarium / rouwcentrum', zoals vraag nummer 45074 'Wachten, wachten en wachten op de arts (voor lijkschouw)'.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.