Autopsie rapport (dood zoon is onbekend)
14 augustus 2020
Vraag nummer: 61352
Geachte dames en heren,
Mijn zoon van 25 is in maart overleden,
Heb mijn andere zoon gevraagd, is er een autopsie gemaakt, hij zegt van niet wat ik niet kan begrijpen. Er moet een doodsoorzaak vastgesteld worden lijk mij.
Ps. i was gescheiden en leefde op slechte voet met mijn ex en werd al jaren overal buitengesloten.
Het is nu zo als mensen mijn vragen waaraan hij is overleden kan ik geen antwoord geven, maar ook voor mijzelf, het kan een ziekte zijn geweest, zelfmoord, ik wwet het niet.
Kunt u mijn hierin advies geven of met iemand in contact te brengen wat te doen.
Een vriendelijke groet,
Edwin
Antwoord:
Geachte heer,
Dat is heel naar. Ik heb kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd en moet er niet aan denken een kind te verliezen. En dan geen achtergrond van het overlijden kennen, maakt het dubbel zwaar.
Ik zou u graag willen helpen, maar ik zie dat ik dat niet kan.
Wat ik wel kan doen, is een misverstand wegnemen. En uitleggen hoe zoiets gewoonlijk gaat.
U moet de idee van een autopsie vergeten. Dat zie je vaak in een buitenlandse film, maar dat is in Nederland heel uitzonderlijk.
Gegevens over de doodsoorzaak worden gewoonlijk niet genoteerd en niet bewaard. Dus ik vrees dat de overheid en officiële instanties u niet kunnen helpen.
Ik zal uitleggen hoe het gaat.
Als iemand overleden is, moet een lijkschouw plaatsvinden. Een lijkschouw is het bekijken van het lichaam, om vast te stellen of iemand een natuurlijke of een niet-natuurlijke dood is gestorven. Een natuurlijke dood kan bijvoorbeeld zijn: een hartstilstand of ander hartfalen. Of een ziekte, zoals kanker.
Een niet-natuurlijke dood is een overlijden door een ongeval (auto-ongeluk, van een trap vallen) of een ernstig misdrijf.
Bij een lijkschouw wordt alleen de buitenkant van het lichaam bekeken. Althans, dat wat je kunt zien zonder in het lichaam te hoeven snijden. Meestal is dat voldoende om vast te stellen of sprake is van een natuurlijke dood. Vaak ook bij een niet-natuurlijke dood (ongeval). In uitzonderlijke gevallen vindt een autopsie plaats, waarbij het lichaam geopend wordt.
Het is niet zo dat bij elk overlijden een doodsoorzaak moet worden vastgesteld. Alleen bij een niet-natuurlijke dood en dan alleen in die gevallen dat er een strafrechtelijke kant aan zit ("Hoe is dit gebeurd en wie was de dader?") , vindt nader onderzoek aan het lichaam plaats.
Bij een 'gewoon' overlijden vult een arts 2 formulieren in.
1.
Het eerste formulier is de ' Verklaring van overlijden'. Daarmee kan de familie of de uitvaartverzorger namens de familie een verlof tot begraven of cremeren van de gemeente krijgen. In die Verklaring van overlijden staat GEEN doodsoorzaak. Dat gaat de gemeente namelijk niet aan. Wanneer iemand begraven of gecremeerd moet worden, doet het er niet toe of iemand een ernstige longontsteking had of aan ouderdomskwalen overleden is: hij moet in alle gevallen begraven of gecremeerd worden. In de Verklaring van overlijden staat alleen DAT iemand overleden is.
2.
Het tweede formulier is een formulier voor het Central Bureau voor de Statistiek. Dat vult de arts ook in. Dat formulier gaat in een gesloten enveloppe en wordt ingeleverd bij de gemeente. De enveloppe wordt ongeopend doorgestuurd. Dit formulier is anoniem. Er staat geen naam of andere persoonsgegevens op het formulier. De bedoeling is om elk jaar voor heel Nederland op te tellen hoe oud mensen worden en of ze aan hun hart, longen of iets anders overlijden.
De overheid kan u dus niet vertellen waar uw zoon aan overleden is, want zij weet dat niet. Dat is bij de overheid nergens genoteerd.
Er zijn misschien wel mogelijkheden, namelijk dat de huisarts van uw zoon het weet, als hij of zij toevallig de arts is die uw zoon bij overlijden heeft geschouwd. Of dat een behandelend arts in een ziekenhuis het weet, als uw zoon in het ziekenhuis is overleden. Dan is daar waarschijnlijk een dossier van. De inhoud van het dossier is medisch geheim. Maar het medisch geheim is niet zo strikt dat men een vader niet mag vertellen waar zijn zoon aan overleden is.
Misschien is te achterhalen wie de huisarts van uw zoon was; misschien is het wel dezelfde als van uw andere zoon. Of dezelfde die u vroeger hebt gehad, toen u nog een gezin vormde met uw kinderen.
Bij het benaderen van ziekenhuizen is het misschien een kwestie van er een paar uitproberen.
Ik zou als ik u was, ziekenhuizen in de woonplaats of regio van uw zoon schriftelijk benaderen. Aan de telefoon is het niet makkelijk om de juiste afdeling en persoon te pakken te krijgen. Maar wel om mensen af te schepen.
Ik wens u graag veel succes.
Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Lijkschouwing' en in de subrubriek 'Natuurlijke en niet-natuurlijke dood'.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.