Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Arts weigert schouw 2

29 november 2002

Vraag nummer: 1722 (oude nummer: 2089)

Sat Jun 22 08:07:28 2002

In Den Haag wil een arts van de doktersnachtdienst bijna nooit de A en B verklaring tekenen. Zij vinden dat een zaak van de eigen huisarts. Voor de duidelijkheid. In Den Haag kennen waarnemingsgroepen en een doktersnachtdienst. De waarnemingsgroepen zijn groepen artsen, die bij vakantie en in het weekend voor elkaar waarnemen. ´s-avonds en ´s-nachts wordt er doorverwezen naar de doktersnachtdienst. Dit is een post, van waar uit atrsen met een speciale auto (herkenbaar) naar spoedeisde gevallen worden gestuurd. Een waarnemend arts wil nog weleens een A verklaring voor zijn collega tekenen, immers de patient kan in het weekend bij hem terecht als hij dienst heeft, maar de arts van de doktersnachtdienst doet dit niet. Ik weet dat Den Haag hierin kennelijke afwijkt van andere steden, want een collega, uit een andere stad waar wij veel aangifte van overlijden voor verzorgen, geeft ons altijd de naam van de arts, die de het overlijden heeft geconstateerd, door. Mijn vraag is: Is u bekend of er een duidelijke richtlijn is, welke arts er moet tekenen, zodat wij bij weigering de arts er op kunnen wijzen?

Antwoord:

Sat Jun 22 21:56:21 2002

Geachte heer,

De Haagse (artsen)praktijk is simpelweg in strijd met de wet: met artikel 7 Wlb om precies te zijn. En het is ook zeer duidelijk beschreven in het GHI-Bulletin (van mei 1991 met informatie over procedures rond lijkbezorging voor artsen van de Geneeskundige Hoofd Inspectie).

mr W.G.H.M. van der Putten

22 juni 2002

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.