Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Zijn de erven van onze overleden moeder verplicht om de grafkosten (lees stapelgraf) te betalen voor onze stiefvader die nog in leven is?

7 juli 2018

Vraag nummer: 55578

Geachte heer,

De volgende case: mijn moeder is overleden en inmiddels begraven in een stapelgraf. De bedoeling is dat onze stiefvader tzt wordt bijgeplaatst in het stapelgraf. Hier is niets (testamentair) of anderszins schriftelijk over vastgelegd. Wij zitten nu in de afwikkeling van de erfenis en worden geconfronteerd met het feit dat stiefvader de erven de volledige kosten wil laten betalen van het stapelgraf waar hij tzt ook in komt te liggen. Hij wil deze volledige kosten voor het stapelgraf uit onze nalatenschap laten financieren. Bijkomend is nog dat stiefvader een eigen uitvaartpolis heeft en zelf 4 kinderen. Graag verneem ik van u of stiefvader juridisch correct handelt en op basis van welk wetsartikel hij dit doet. Dank alvast voor uw reactie ! Met vriendelijke groet, Jolanda.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De kosten van de uitvaart ('lijkbezorging' is de wettelijke term) zijn volgens artikel 7 lid 1 van Boek 4 (erfrecht) van het Burgerlijk Wetboek schulden van de nalatenschap. Ofwel: de kosten van de uitvaart van uw moeder dienen geheel uit haar nalatenschap worden betaald.
Zie o.a. vraag 51964 'Uitvaartkosten verhalen op erfgenamen? (staat dat in de wet? jurisprudentie?)'.

Nu is er discussie over mogelijk of de kosten van een graf voor twee personen wel helemaal voor rekening van de nalatenschap van uw moeder zouden moeten komen. Voor haar alleen zou een 1-persoons eigen graf voldoende zijn. Het punt is echter, dat er bijna geen eenpersoons eigen graven bestaan. De kosten van de huur van een eigen graf zijn meestal gerelateerd aan het grondoppervlak. Een graf neemt een bepaald aantal m2 in beslag. Of je onder dat oppervlak nu 1, 2, 3 of 4 mensen begraaft maakt niet uit. Net als bij de huur of koop van een woning: de prijs is niet anders of daar 1 persoon alleen of een gezin woont.

U schrijft niet om welke begraafplaats het gaat, maar de kans is ruim 95% dat of uw moeder alleen in het graf ligt en of daar later haar echtgenoot wel of bij komt, geen verschil in de huurkosten maakt.

Stel echter dat de begraafplaats van uw moeder toch 1-persoosn graven kent en dat deze 1.000,- huur/grafrechten zouden kosten, maar dat nu gekozen is voor een 2-persoons graf dat 1.800,- kost, dan hebt u een handvat om voor te stellen dat die 800,- extra kosten voor rekening van de echtgenoot van uw moeder komt. Want die kosten zijn dan duidelijk voor hem.

Als de kosten van het graf van uw moeder uit haar erfenis worden betaald, ligt het voor de hand dat een van haar erfgenamen de rechthebbende van het graf wordt. Dat zou ik als eis stellen, als ik u was.
Wat wel vaker gebeurt met samengestelde gezinnen, 2e huwelijken e.d., is dat als moeder eerst overlijdt, de stiefvader de rechthebbende van het graf wordt. En dat na zij overlijden een van diens kinderen de grafrechten krijgt. U moet denken of u dat wel wilt laten gebeuren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder