Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wie betaalt de kosten uitvaart

6 november 2020

Vraag nummer: 61916

Goedemorgen,

Een vraag over het volgende:
-Meneer overlijdt vrijdag in verzorgingshuis, enigste kind geeft aan geen geld te hebben en dat het via gemeente moet, maar als het kan via gemeente dan graag via uitvaartondernemer A.
- Broer van overledene geeft tot 3x toe aan ook voor ondernemer A te gaan, maar ook afziet van de kosten en erfenis die bestaat uit schulden.
-verzorgster belt leidinggevende en vergeet te melden dat fam. voorkeur heeft voor een ondernemer (A)
-leidinggevende krijgt gemeente niet te pakken ivm buiten openingstijden, belt haar leidinggevende en die geeft aan een ondernemer te bellen. Zij belt ondernemer B (monuta).
-familie komt hier te laat achter en doet meteen beklag,maar overledene is al overgebracht en gekoeld bij ondernemer B. Die kan pas maandag weer actie ondernemen naar gemeente.
- contact met bewindvoerder laat blijken dat er een potje is waar ondernemer A mee uit de voeten kan en B waarschijnlijk bovenuit gaat komen.
- ondernemer A neemt uitvaart vanaf dinsdag over van B mede op de vraag van familie.

Ondernemer B zegt nu de nota (kleine 1000,-) alleen aan ondernemer A te kunnen sturen omdat deze niet tussen een geschil gaat staan in de uitvaart van ondernemer A.

Ondernemer A is van mening dat alle uitvaartkosten pas vanaf dinsdag voor ondernemer A zijn en die daarvoor voor het verzorgingshuis omdat ZIJ de opdracht voor vervoer en koeling aan ondernemer B hebben gegeven.

Hoe zit dit? Wie is verantwoordelijk voor de kosten van overbrengen en 1e koeldagen tot dinsdag en naar wie moet de nota gestuurd?

vr. gr. Caroline Giltay

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Hier geldt het simpele 'Wie betaalt, bepaalt'. De dochter en de broer kunnen wel een voorkeur doorgeven voor ondernemer A, maar daar hoeft een derde die een uitvaartondernemer zoekt en gaat betalen, geen rekening mee te houden. Het is mooi als het kan, want waarom niet, maar als de familie A wil moet de familie zelf A regelen.

Dat de familie er achter komt dat de overledene bij B ligt, tja, vervelend, maar dan had ze het maar zelf moeten regelen.

Als A het later toch overneemt van ondernemer B, heeft B al kosten gemaakt. Die B natuurlijk betaald wil zien. Dat is geheel terecht.
Waar kan B met zijn rekening terecht? Bij de familie, bij A of bij het verzorgingshuis?

Bij het verzorgingshuis, als opdrachtgever van B.

Het verzorgingshuis kan de kosten weer claimen bij de erfgenamen van de overledene. Dat is de dochter. Deze basis van deze claim is misschien een bepaling in de algemene voorwaarden van het ziekenhuis, of anders gewoon zaakwaarneming. Alle wegen lopen uiteindelijk naar de dochter als erfgenaam.

Een andere weg zou ook via A kunnen zijn, als alle betrokkenen met die route instemmen. A kan de kosten dan uit 'het gevonden potje' bekostigen.

De dochter zou meteen het aanvragen van bijzondere bijstand moeten overwegen. Dat moet zo snel mogelijk. Bij sommige gemeenten kan het niet achteraf.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Kosten uitvaart'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder