Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wat zijn de wettelijk verplichte uitvaartkosten?

11 februari 2015

Vraag nummer: 41468

Kunt u een opsomming geven van de uitvaartkosten die wettelijk verplicht zijn wanneer mijn vader of moeder is overleden?
Kunt u omschrijven welke uitvaartkosten in zo'n geval niet wettelijk verplicht zijn?
Ik vraag u dit omdat uitvaartcentra,uitvaart verzorgers en uitvaartondernemers hieromtrent zeer vage en/of uiteenlopende antwoorden geven.

Antwoord:

Geachte heer,

Uw vraag stellen aan uitvaartcentra, uitvaartverzorgers en uitvaartondernemers is toch een beetje zoiets als aan de kalkoen vragen of hij met de Kerst gegeten wil worden. Nee. Uitvaartcentra e.d. zijn er niet happig op om u te vertellen dat u ze niet nodig hebt. Welnu, dan zeg ik het maar: uitvaartcentra en uitvaartverzorgers hebt u niet nodig.
Zie voor de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:


Je kunt niet zeggen dat bepaalde uitvaartkosten verplicht zijn. U bent niet verplicht om kosten te maken. Als u een begraafplaats of een crematorium vindt dat voor een heel lage prijs wil begraven of cremeren, of zelfs gratis, is dat prima.

Er is wel een verplichting voor kinderen om te zorgen dat hun ouders na hun overlijden op een nette manier worden begraven of gecremeerd. Die verplichting staat niet direct met zoveel woorden in de wet. Maar indirect is die er wel. Als kinderen, of andere familie of vrienden, van een overledene niet zorgen dat 'het lijk wordt bezorgd' - zoals de wetgever dat noemt - dan doet de gemeente dat, maar op kosten van de kinderen. Voor dat laatste staat een speciale regeling in de wet.
Zie het filmpje: Zijn kinderen verplicht de uitvaart van hun ouders te betalen?


Zie ook vragen en antwoorden in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente'.
De kinderen zijn dus niet verplicht om de uitvaart te regelen, maar wel om hem te betalen, dat komt het in het kort op neer.

Er zijn meerdere manieren om 'een lijk te bezorgen', zoals dat in wettelijke termen heet:
- door begraven;
- door cremeren;
- door het stoffelijk overschot ter beschikking te stellen van de wetenschap;
- door het lijk overboord te gooien als je op zee bent.
De laatste 2 mogelijkheden vallen al snel af als je op zoek bent naar een last minute-oplossing voor de uitvaart.
Om eerst met je overleden vader of moeder (ver) de zee op te gaan met een zeewaardig schip naar een punt van waar je vervolgens de overledene redelijkerwijs niet meer aan land kunt brengen en dan gerechtigd bent om hem of haar overboord te zetten, is lastiger en veel duurder dan een gewone begrafenis of crematie.
Het ter beschikking stellen van de wetenschap is iets waar op voorhand afspraken voor moeten worden gemaakt. En ook als die afspraken gemaakt zijn, is er geen zekerheid dat het ook gaat gebeuren omdat het aanbod van overledenen (te) groot is.

Voor kinderen die de kosten laag willen houden, heb ik het advies om de uitvaart zelf te regelen. Op deze site staat handige informatie over de doe-het-zelf-uitvaart en er zijn ook boekjes over te koop. U hoeft geen uitvaartverzorger in de arm te nemen. Al is het natuurlijk wel handig om iemand in de buurt te hebben die weet hoe het moet en hoe het makkelijk gaat. Ik denk dat veel mensen bijvoorbeeld niet weten wat het 'afleggen' van een overledene is. Maar dat valt te leren. Een overledene hoeft niet in een mortuarium bewaard te worden. Thuis in een slaapkamer met de verwarming uit en het raam op een kier kan vaak ook. U hebt geen uitvaartkist nodig. U kunt de overledene zelf vervoeren. Enfin, er zijn tal van tips.

Een begrafenis is al te regelen voor bedragen tussen de 600,- en 1.200,- euro. U gaat dan naar de gemeente en laat uw vader of moeder begraven in een algemeen graf. Hij of zij hoeft niet in de woongemeente begraven te worden. U kunt kijken welke gemeente in de buurt de goedkoopste is. Bij kerkelijke begraafplaatsen zijn de tarieven soms nog lager en kan men voor ongeveer 500,- begraven worden.
Een kale crematie kost in de regel rond de 1.250,- euro. Begraven in een algemeen graf is dan een aantrekkelijk alternatief. Bij sommige crematoria is een zogenaamde technische crematie mogelijk. Dan hebt u geen afscheidsceremonie in de aula en geen koffie met cake (maar die kunt u thuis ook nuttigen), maar dan zijn de kosten rond de 700,- euro.

Kortom, als u veel zelf doet, hoeven de kosten helemaal niet hoog te zijn. Ten onrechte denken mensen vaak dat cremeren het goedkoopst is. De overledene laten begraven in een algemeen graf is vaak de goedkoopste oplossing.

Als u niet alles zelf wil doen, maar wel een scherpe prijs voor de uitvaart wilt betalen, kunt u een vrijblijvende offerte vragen: Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder