Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Uitvaartkosten schoonvader (onvoldoende geld in polis)

9 juni 2006

Vraag nummer: 4495 (oude nummer: 8094)

geachte heer van putten
mijn vrouw haar vader is onlangs overleden wij hebben samen 20 jaar lang een polis betaaldt voor haar vader nu zijn er meer kosten van 1600 euro zijn echtgenote had helemaal geen polis en ging er vanuit dat wij een polis hadden mijn vrouw heeft getekend voor de uitvaart en nu zegd de uitvaart onder neming dat wij moeten betalen ik heb de rechtbijstand in geschakeld want ik ben van mening dat zijn ex echtgenote dit moet betalen maar ik moet nu wel via een regeling de uitvaart betalen terwijl ik al via de polis al 2400 euro heb betaald ik ben van mening dat de meer kosten voor rekening horen te zijn nu betaal ik de hele begrafenis als ik de polis mee reken we hadden nooit moeten tekenen met vriendelijke groet

Antwoord:

Geachte heer,

Het is natuurlijk een heel vervelende zaak, zo'n nasleep van een uitvaart. Maar de persoon die voor de uitvaart tekent, is tegenover de uitvaartondernemer verantwoordelijk voor de kosten en moet aan de uitvaartonderneming betalen. Daar helpt niets aan. De uitvaartonderneming kan zonodig via de rechter betaling afdwingen. Dat is juridisch simpel.

Een andere kant van de medaille is, dat de echtgenote van uw schonnvader financieel verantwoordelijk is, ook als zij niet getekend heeft. De kosten van een uitvaart drukken namelijk in eerste instantie op de nalatenschap. Als uw schoonvader in gemeenschap van goederen getrouwd was, is dat ook de boedel en de spaarcentjes van de echtgenote.
Juridisch zit het zo, dat de kosten die uw vrouw heeft gemaakt, door de echtgenote moeten worden vergoed.

Maar het is mij even onduidelijk of het gaat over de (tweede of volgende) echtgenote van uw schoonvader, of een ex-echtgenote. Want u noemt het allebei. Een voormalige echtgenote is geen echtgenote meer, ook geen erfgenaam meer, en is niet meer financieel aanspreekbaar.

Wie dan wel aanspreekbaar is voor de kosten, zijn de erfgenamen van uw schoonvader. Als er geen echtgenote meer is, zijn de kinderen erfgenaam. Als uw vrouw enig kind is, zijn dit eigen kosten voor u. Als uw vrouw broers of zussen heeft, behoren zij als mede-erfgenamen de kosten mee te dragen. Alleen als zij de erfenis formeel via de notaris weigeren, kunnen zij daar onder uit komen.

Enerzijds zegt u dat uw vrouw beter niet had kunnen tekenen. Ja, dat klopt. Dan was zij niet primair aansprakelijk voor de kosten. Maar misschien wel via een omweg. Want als niemand tekent en niemand de uitvaart regelt, moet uiteindelijk de gemeente het doen. De gemeente mag echter met de wet in de hand de kosten verhalen op de kinderen. En dan komt men toch weer bij u.

Er zit echter wel een verschil in. Het maakt verschil of er onwillige kinderen zijn om te betalen of niet. Stel dat uw vrouw 5 broers heeft en 2 ervan weigeren mee te betalen. Dan hebt u als particulier grote moeite om het geld te innen. Als men formeel de erfenis weigert, is er een formeel beletsel. En je moet wellicht incassokosten of een advovcaat gaan betalen. Dat schiet niet op, kost bijna meer dan dat het oplevert. Daar heb je geen last van als de gemeente de uitvaart regelt en de gemeente de kosten op ieder kind verhaalt. Wel is het zo dat de gemeente nabestaanden geen inspraak hoeft te geven bij de uitvoering van de uitvaart, die ze waarschijnlijk zo goedkoop en simpel mogelijk regelt. Dat is natuurlijk een groot nadeel.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Zie ook:
Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder