Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Uitvaartkosten betalen uit nalatenschap? ***

19 oktober 2010

Vraag nummer: 7693 (oude nummer: 16090)

Mijne heren,
Onze zoon is dit jaar gestorven door zelfdoding...
Voor en na zijn overlijden is er veel gebeurd waardoor ik als vader van de overledene de begrafenis geregeld heb. Wel staat op het opdrachtformulier in opdracht van zijn vrouw.
Zij had middels een maatschappelijk werkster toestemming gegeven en dat later toen de begrafenis was uitgevoerd weer herroepen. Zij en haar kinderen zijn wel op de begrafenis geweest.
Zij wil de kosten van de uitvaart niet betalen. De uitvaartverzorger had de rekening naar de vrouw van mijn zoon gestuurd.
Na zes maanden reageert zij hierop negatief. De uitvaartverzorger probeert nu mij de kosten te laten betalen d.m.v. een rechtsprocedure.( binnen 14 dagen )
Het is toch zo dat de kosten van een uitvaart betaald moeten worden uit de nalatenschap? Er is misschien niet genoeg aan liquide middelen maar vermogen genoeg.
De uitvaart was niet buitensporig in kosten. Ik heb tegen de uitvaartverzorger gezegd dat hij de nota nu naar de notaris moet sturen ter voldoening aan hem.
Wij zijn geen erfgenaam, alleen de vrouw en kinderen en zij waren in gemeenschap van goederen getrouwd.
Is dit juist gehandeld?
Moet ik met de betreffende notaris gaan praten?
Heeft u meer advies in deze treurige zaak?
Groeten van

XX

Antwoord:

Geachte heer,

De kosten van de uitvaart moeten inderdaad - per saldo - worden betaald door de erfgenamen, uit de nalatenschap. U bent geen erfgenaam van uw zoon, als die vrouw en kinderen had. Ik weet niet of de kinderen minderjarig zijn, maar de vrouw van uw zoon moet de uitvaartkosten betalen.

Ik schrijf 'per saldo', omdat u als opdrachtgever wel de eerst verantwoordelijke bent voor de betaling van de rekening aan de uitvaartondernemer. Die heeft met u een contract en niet met de erfgenamen. Maar u kunt de kosten wel geheel verhalen op de erfgenamen.

Het heeft eigenlijk geen zin als de uitvaartondernemer nu dreigt met een rechtszaak, of een rechtszaak begint. Althans voor u. Want de uitkomst staat vast: u moet de ondernemer betalen, want u was diens opdrachtgever. Behalve de kosten van de uitvaart komen er dan nog eens kosten van een rechtszaak bij. Dat moet u proberen te vermijden.

De erfgenamen van uw zoon zijn afsprakelijk. Of uw schoondochter eerst wel toestemming gaf en later weer niet, doet er niet toe. Ook zonder toestemming is zij aansprakelijk. Maar ja, recht hebben en recht krijgen zijn twee verschillende dingen.

Het doet er niet toe dat u op het opdrachtformulier van de uitvaartondernemer hebt geschreven dat u namens de vrouw de opdracht gaf. Dat is niet rechtsgeldig. Alleen als er een papier zou zijn van de vrouw met haar handtekening dat u namens haar de uitvaart regelt, zou dat rechtsgeldig zijn.
Maar dat maakt per saldo geen verschil: de vrouw is als erfgenaam tochg aansprakelijk voor de kosten.

Ik adviseer u om snel een advocaat in de arm te nemen om die namens u bij uw schoondochter de kosten van de uitvaart te laten vorderen. En om met de uitvaartondernemer afspraken te maken over een latere betaling, want ook de ondernemer zit niet te wachten op de extra kosten van een rechtszaak. Informeer de ondernemer over de actie van uw advocaat in de richting van uw schoondochter.

Ja, het is stank voor dank dat u in die moeilijke situatie de zorg voor het regelen van de uitvaart op u genomen hebt.
Neem snel een advocaat in de arm; alleen hij of zij kan deze zaak voor u oplossen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Ik kreeg in 2017 over deze kwestie nog een vraag: "Naar aanleiding van uw antwoord op vraag 7693 zou ik graag willen weten op grond waarvan de feitelijke opdrachtgever de kosten kan verhalen op de erfgenamen. Staat dat in de wet, of is er jurisprudentie over?"
Zie mijn antwoord in 'Uitvaartkosten verhalen op erfgenamen? (staat dat in de wet? jurisprudentie?)'
Mijn antwoord met verwijzing naar jurisprudentie is ook nuttig voor mensen die in dezelfde pijnlijke situatie verkeren als u.



TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder