Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Uitvaart onder bewindvoeringgestelde

26 maart 2025

Vraag nummer: 69806

Mijn zusje is vorige maand overleden en zij stond onder bewind.
Ze heeft daar een 'potje reserveringen' van ongeveer € 5.000,-
Mijn vader heeft samen met de bewindvoerder (deze werkt soms samen met de uitvaartondernemer) opdracht gegeven tot de uitvaart, maar de uitvaart is niet kostendekkend, er is zo'n € 1.500,- tekort.

Nu heeft mijn vader en de rest van de familie een akte tot gehele verwerping ingediend bij de Rechtbank zodat hij volgens eigen zeggen niet verantwoordelijk is voor de restschuld, het huis leegruimen, enz.

Ondertussen blijft de bewindvoerder bezig met allerlei zaken, zoals de betaling van de uitvaart, de belastingaangifte, enz.

Naar mijn idee klopt dit totaal niet van zowel de familie als de bewindvoerder.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Een vreemd verhaal. Althans juridisch is het niet helemaal logisch.

Uw vader kan geen afstand doen van de nalatenschap van uw zus namens de hele familie. Andere leden van de familie kunnen wel samen met hem afstand doen, maar dat is iets anders. Iedere erfgenaam moet zelf tekenen voor het afstand doen.
Ik begrijp indirect uit uw vraag dat u zelf bij de rechtbank geen afstand hebt gedaan. Als uw zusje geen kinderen en echtgenoot of geregistreerd partner heeft, dan wel bij testament andere erfgenamen heeft benoemd, bent u waarschijnlijk zelf (mede)erfgenaam.

Ik begrijp niet goed, als er een bedrag van 5.000 euro beschikbaar was, waarom de kosten van de uitvaart 1.500,- hoger waren. Dat is alleen logisch als uw zusje begraven is in een particulier graf. Dan heb je te maken met hoge kosten voor het particuliere graf. Maar een uitvaart is ook voor ongeveer 1.500,- in totaal te realiseren als gekozen wordt voor begraving in een algemeen graf of voor een 'technische' crematie zonder afscheidsdienst.

Dat uw vader stelt niet aansprakelijk te zijn voor de restschuld van de uitvaart, is waarschijnlijk onjuist. Hij is opdrachtgever van de uitvaart geweest, neem ik aan. Dat is gewoonlijk geen taak van een bewindvoerder. Maar een uitvaartondernemer neemt nooit een opdracht voor een uitvaart aan, als de opdrachtgever niet persoonlijk garant staat voor de kosten. Een uitvaartondernemer neemt nooit een opdracht aan namens de erfgenamen, waarbij onduidelijk is of de nalatenschap groot genoeg is om de kosten te dekken.

Wel is het zo dat als uw vader afstand heeft gedaan van de nalatenschap, hij niet aansprakelijk is voor het leegruimen van het huis van uw zusje e.d. Maar dat geldt niet automatisch ook voor andere erfgenamen.

Ik kan niet beoordelen of de bewindvoerder terecht of niet terecht bezig is met de betaling van de uitvaart, de belastingaangifte etc.
Normaal is het zo dat het bewind stopt op het moment van overlijden van de client. Maar dat betekent ook niet dat de bewindvoerder meteen alles uit handen moet of mag laten vallen. Bepaalde lopende zaken behoren netjes te worden afgerond.
Wat daar precies onder valt en hoe, weet ik niet. Het hangt ook van de omstandigheden van het concrete geval af. Het zal ook verschil maken of de bewindvoerder een (medewerker van een) professioneel bedrijf is, dan wel een familielid of bekende van uw zus of vader.
Misschien dat uw vader met de bewindvoerder afspraken heeft gemaakt over extra werkzaamheden tegen vergoeding van kosten. Het doen van de belastingaangifte na overlijden, lijkt mij niet tot de normale werkzaamheden behoren. Tenzij het een bekende is die zo vriendelijk is om dit klusje uit te voeren.

Als (mede)erfgenaam van uw zus bent u natuurlijk gerechtigd om rekening en verantwoording te vragen over afwikkeling van de kosten van de uitvaart en de aanvullende werkzaamheden van de bewindvoerder.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder