Schulden en uitvaart van zuster (kunnen broer en ouders de uitvaart regelen zonder op te draaien voor de schulden?)
5 oktober 2011
Vraag nummer: 26301
Ondanks de vele vragen die al gesteld en beantwoord zijn, heb ik daartussen niet een antwoord gevonden op mijn vraag.
Mijn zus heeft schulden, is niet getrouwd en heeft 6 kinderen.
De kinderen kunnen afstand doen van de erfenis waardoor ze niet opdraaien voor de schulden. De gemeente zal in dat geval de uitvaart gaan verzorgen.
Is er iets dat ik als broer, of mijn ouders, kunnen doen om toch haar uitvaart zelf te regelen zonder op te draaien voor de schulden die mijn zus heeft?
Antwoord:
Geachte heer,
De situatie is niet zo ingewikkeld en goed vergelijkbaar met veel andere vragen in de subrubriek 'Kosten uitvaart'. Maar het is misschien lastig de overeenkomsten te zien.
Men kan altijd de begrafenis regelen, als men wil. Zie vraag Aansprakelijkheid (begrafenis regelen maar niet aansprakelijk zijn voor eventuele schulden). Dus ja, u als broer of uw ouders kunnen de uitvaart van uw zus regelen zonder op te draaien voor haar schulden. Behalve voor de kosten van de uitvaart, natuurlijk.
Familie kan op 3 gronden aansprakelijk zijn voor de schulden van de overledene en de kosten van de uitvaart:
1. Als opdrachtgever van de uitvaart.
Wie opdracht voor de uitvaart geeft, moet de uitvaart betalen, zo simpel is het. Als u weet dat er schulden zijn en u niet zelf de kosten van de uitvaart wilt betalen, moet u geen uitvaartondernemer inschakelen en hem geen opdracht geven. U moet alleen de gemeente waarschuwen dat betrokkene is overleden. Maar als de gemeente de uitvaart regelt, heeft de familie geen recht op inspraak. Er is dan geen opbaring en er hoeft geen afscheidsbijkomst te worden georganiseerd door de gemeente. Wat cru gezegd kan de overledene rechtstreeks van de koelcel het graf in of de crematieoven in. De gemeente hoeft niet met familie of vrienden rekening te houden. Zie over het aanwezig zijn van nabestaanden bij een uitvaart door de gemeente:
U kunt proberen de kosten zo laag mogelijk te houden door geen uitvaartondernemer in te schakelen, dan wel af te spreken met een ondernemer dat u zo veel mogelijk zelf doet.
Zie voor de vraag of men een uitvaartondernemer moet inschakelen:
2. Als erfgenaam kan men ook aansprakelijk zijn.
Als een vrijgezelle vrouw zonder kinderen overlijdt (of wanneer er wel kinderen zijn, maar die afstand doen van de erfenis, zoals in uw geval), dan zijn haar ouders, broers en zussen erfgenaam. Zijn er meer lasten dan baten, dan kunnen de ouders, broers en zussen de erfenis verwerpen. Maar... verwerpen kan alleen als men geen enkele handeling heeft verricht die op het feitelijk aanvaarden duiden. Het regelen van de uitvaart kan als zo'n handeling worden gezien. Men mag ook geen spullen uit de woning van de overledene halen, ook geen theelepeltje en geen vakantie- of jeugdfoto's. Want dat is een daad van aanvaarding van de erfenis.
3. Bepaalde verwanten of aanverwanten zijn wettelijk aansprakelijk te houden voort uitvaartkosten.
Dat zijn de echtgenoot en (aangetrouwde) kinderen en soms ook ouders. Soms ook de gescheiden echtgenoot, als er een alimentatieverplichting is.
U schrijft dat de kinderen afstand doen van de erfenis en daardoor niet opdraaien voor de kosten van de uitvaart door de gemeente. Maar dat is niet juist. Zie Verplichting kind om kosten begrafenis ouder te betalen en andere vragen in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente'.
Conclusie dat dat bijvoorbeeld kinderen van een overledene - als het niet linksom is dan wel rechtsom - altijd aansprakelijk zijn voor uitvaartkosten.
Een broer en ouders zijn niet aansprakelijk voor schulden als zij (behalve eventueel op hun kosten opdracht geven voor de uitvaart, maar dat zijn geen schulden van uw zus) niet de erfenis geheel of deels aanvaarden (als de kinderen en eventuele kleinkinderen van uw zus afstand doen, bent u wel erfgenaam); u moet dan ook afstand doen.
U hebt het dus in eigen hand.
U kunt deze vraag printen of als PDF bewaren, door onder aan de vraag op het icoontje te klikken.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen