Rekening uitvaartondernemer betalen door erfgenamen wettelijk verplicht?
28 juni 2007
Vraag nummer: 4853 (oude nummer: 9437)
Geachte heer Van der Putten,
Na diverse telefoontjes gevoerd te hebben met de notaris telefoon en advocaten zijn wij in verwarring gebracht over onze wettelijke verantwoordelijkheden.
Onze vader is onlangs overleden en heeft zijn testament herzien waarin hij zijn kinderen uit het eerste huwelijk als enige erfgenamen heeft benoemd.
Zijn tweede echtgenote waarmee hij in gemeenschap van goederen was getrouwd was hiervan niet op de hoogte.
Het contact tussen de echtgenote en de kinderen was minimaal en na het overlijden van onze vader duidelijk van haar kant niet wenselijk.
Zij heeft met een bevriende begrafenisondernemer zonder enig overleg de uitvaart geregeld. Uiteraard heeft zij hiervoor opdracht gegeven en getekend. Een enkel verzoek van onze kant, mbt muziek, is onherroepelijk door haar afgewezen.
De bloemen bestemd voor onze vader van 2 andere kinderen zijn door haar weggegeven want zij wilde dit niet.
De kist moest direct gesloten worden en er was geen gelegenheid voor mijn broer/zus noch voor de broer van mijn vader om afscheid te nemen.
De crematieplechtigheid was een aanfluiting en heeft mijn broer en zus en oom zeer gekwetst. Uit respect voor onze vader hebben wij zijn echtgenote fatsoenlijk behandeld. Na de crematie is zij voor 3 weken op vakantie gegaan en bij terugkomst heeft zij vernomen dat onze vader zijn
testament had herzien en zijn gedeelte van de banktegoeden waren overgeboekt op een rekening erven.
Overigens gaat het hier niet om extreem hoge bedragen en hebben wij op verzoek van de laatste wil van onze vader gehandeld.
De echtgenote heeft inmiddels de aan haar gezonden faktuur d.d. XX mei van de begrafenisondernemer doorgestuurd aan de erfgenamen.
De begrafenisondernemer heeft na een aantal telefoontjes met de erfgenamen ook deze faktuur dd XX juni en geadresseerd aan de echtgenote, aan de erfgenamen gezonden.
Hierbij heeft hij een kopie van testament toegevoegd en een brief met het verzoek deze faktuur aan hem te voldoen omdat, zoals hij schrijft, de erfgenamen wettelijk verplicht zijn de kosten hiervoor te dragen.
Zijn wij verplicht deze faktuur in totaliteit aan de begrafenisondernemer te voldoen?
Het is geen kwestie van onwil maar gezien de situatie hebben wij wel enorme moeite met het bedrag van 1500 euro voor het regelen en uitvoeren van de uitvaart waarbij geen enkele betrokkenheid mogelijk was.
Overigens is het ons duidelijk dat de echtgenote niets wenst te betalen.
In afwachting van uw bericht verblijven wij met vriendelijke groeten,
XX
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Een opdrachtgever van een uitvaart is primair en zelfstandig verantwoordelijk voor de nota van de uitvaartondernemer. De uitvaartondernemer kan en mag zijn nota alleen naar zijn opdrachtgever sturen.
Iets anders is dat de opdrachtgever van de uitvaart de (redelijke) kosten weer mag verhalen op de nalatenschap (en dus de erfgenamen).
Er is geen wettelijke verplichting voor erfgenamen om een nota van de uitvaartondernemer direct rechtstreeks aan de uitvaartondernemer te betalen, als zij samen geen opdracht voor de uitvaart hebben gegeven.
Ik begrijp dat de verhouding tussen de tweede echtgenote van uw vader en u niet erg goed is. Het is dan de vraag hoe soepel of hoe niet-soepel u wilt zijn bij de afhandeling. Feitelijk hebt u een beetje de macht, want hoewel de kosten door de opdrachtgever (tweede echtgenote) op de nalatenschap verhaald mogen worden, zijn er verschillen tussen recht hebben en recht krijgen. Als het niet vrijwillig gaat, zal mevrouw naar de rechter moeten stappen. Zij zal daar waarschijnlijk wel gelijk krijgen, maar een rechtszaak brengt voor haar forse kosten met zich mee, waarschijnlijk veel meer dan 1.500,- euro. Ook als u in de kosten van het geding zou worden veroordeeld (dat zijn genormeerde vaste bedragen, die nooit de feitelijke kosten dekken).
Mij lijkt dat u echter nog wisselgeld hebt. Uw vader en uw tweede echtgenote zullen samen hebben gewoond en waarschijnlijk is een deel van de inboedel eigendom van uw vader en inmiddels dus uw (gezamenlijke) eigendom (als erfgenamen). Waarschijnlijk kunt u niets met die spullen, maar u hebt wel het recht die spullen weg te halen. En u kunt de echtgenote vorderen om te bewijzen dat het niet de spullen van uw vader zijn, die in de woning staan.
Ik zou de spullen en de rekening met elkaar proberen te verrekenen als ik u was. De waarde van de (gedeeltelijke) inboedel is waarschijnlijk hoger dan de kosten van de nota. Lijkt mij voor beide partijen niet onredelijk.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten