Overlijden vader met wie ik geen contact heb
24 augustus 2018
Vraag nummer: 55931
Geachte heer Van der Putten
Ik heb ruim 30 jaar geen contact met mijn vader, die nu 86 is. Via via hoor ik dat het slecht gaat met hem. Na wat speurwerk op internet ben ik erachter gekomen dat ik (enig kind) verantwoordelijk ben voor het betalen van zijn uitvaart. Maar ben ik ook verantwoordelijk voor het leegmaken van zijn huis, voor het stopzetten van huur, abonnementen en verzekeringen et cetera?
Word ik meteen op de hoogte gebracht als hij overlijdt? En zo ja, door wie?
Ik ga niet uit van een erfenis die geld oplevert, dus die zal ik of verwerpen of beneficiair aanvaarden. Wat moet ik doen om een erfenis beneficiair te aanvaarden en wat kost zoiets?
vriendelijke groet
Antwoord:
Geachte heer,
U bent verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart van uw vader, als de gemeente de uitvaart regelt. Niet als anderen het doen. Misschien heeft hij een verzekering of voldoende spaargeld. Dan hoeft u zich er niet mee te bemoeien, als u dat niet wilt.
Zie in de subrubriek 'Kosten uitvaart' de vele tientallen vragen over de kosten van de uitvaart van een vader of moeder, wanneer een kind vele jaren of zelfs decennia geen contact meer heeft.
Als uw vader overlijdt, kan het zijn dat vrienden of bekenden van hem of een oom of tante of ander familielid u van het overlijden in kennis stelt. Misschien ook dat een notaris u benadert, als hij als executeur optreedt.
In het algemeen is het zo dat de overheid kinderen of andere nabestaanden niet in kennis stelt van een overlijden. Dat is geen taak van de overheid.
Ook een notaris zal u niet inlichten, als niemand hem opdracht geeft om de uitvaart te regelen of de nalatenschap af te wikkelen.
Alleen in het geval dat niemand de uitvaart regelt, zal de gemeente het moeten doen. Maar de gemeente zal dan eerst kinderen moeten benaderen om hen in de gelegenheid te stellen om de uitvaart zelf te regelen. Dat kan dus het geval zijn, als uw vader zelf geen regeling voor zijn uitvaart heeft getroffen.
Als de gemeente u aangeeft dat uw vader overleden is en dat u een uitvaart behoort te regelen, kunt u twee dingen doen. Ten eerste zelf niets doen en het aan de gemeente overlaten; dan kunt u de rekening tegemoet zien. De andere optie is dat u zelf een uitvaart regelt. Wanneer u het zelf doet, kunt u waarschijnlijk ongeveer de helft van de kosten besparen.
Een budget begrafenis of budget crematie van ongeveer 1.400,- tot 1.500,- euro is vaak de helft goedkoper da een door de gemeente geregelde uitvaart. Die kost vaak tussen de 2.500,- en 3.000,- euro. Bovendien kun je nog vervelende verrassingen krijgen, zoals een vorige vragensteller die ook nog eens een rekening kreeg voor de notaris die door de gemeente werd ingeschakeld. De gemeente mag ook nog kosten van eigen personeel voor het regelen in rekening brengen.
Men hoeft geen uitvaart te regelen met opbaren en een afscheidsdienst; u hoeft er niet eens zelf bij te zijn. Maar u kunt het wel heel goedkoop regelen zonder het risico van financiƫle verrassingen.
Zie ook de vergelijkbare vragen over de kosten van de uitvaart door de gemeente in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente'.
Voor vragen over het verwerpen of beneficiair aanvaarden van de erfenis moet u niet in deze adviesrubriek zijn. Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de Notaristelefoon en de vragen en antwoorden in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?