Overlijden ex-man en door nieuwe vriendin gemaakte uitvaartkosten verhalen op kinderen? 2
17 maart 2022
Vraag nummer: 64585
Er zijn via de webmaster diverse reacties binnen gekomen op vraag nummer 64572 'Overlijden ex-man en door nieuwe vriendin gemaakte uitvaartkosten verhalen op kinderen?' 1.
Ik voeg een aantal van die reacties bij elkaar, om niet telkens hetzelfde te hoeven herhalen, zoals bijvoorbeeld met de vragen nummers 64413 (voor de 63e keer hetzelfde antwoord), 64581 (64e keer hetzelfde) en 64583 (65e keer hetzelfde).
Op veel reacties kan ik zeggen dat ik dat ook al eens eerder heb uitgelegd. Tientallen keren zelfs. Maar door de grote hoeveelheid vragen sinds de start van deze rubriek 25 jaar geleden, is het moeilijk door de bomen het bos te zien.
Ik ben daar nu iets aan het doen, door een nieuw boekje te maken met vragen en antwoorden, waarbij ik natuurlijk veel gestelde vragen selecteer en zo algemeen mogelijke antwoorden. Het boekje verschijnt waarschijnlijk eind dit jaar.
Opmerkingen en vragen over het verhaal van uitvaartkosten op kinderen zijn o.a.:
1. Goedenavond (naam webmaster), ik volg en lees regelmatig (...) vragen (...), maar jouw antwoorden bevestigen mij dat er kennis van zaken is. Zo ook bij mij hoor. Echter vanavond het bericht dat je plaatste met de reactie van mr. Van der Putten verbaasde mij qua antwoord. Ik zou zeggen dat degene die de opdracht aanneemt (en ook een bijbehorende kostenbegroting ondertekend) dan ook verantwoordelijk is voor de gemaakte kosten van de uitvaart. De uitvaart zou anders buiten proportie duur ‘gemaakt’ kunnen worden, omdat toch de erfgenamen zullen opdraaien voor de kosten. Erfgenamen zijn in mijn ogen, in dit geval, anders dan de opdrachtgever lijkt mij. Zou je mij jouw reactie willen geven. Mijn dank, XX.
2. Ik heb hier toch wel een vraag over. Wat heeft de handtekening van een opdrachtgever dan voor zin? Die bepaalt maar betaalt ook toch?
3. En wat betreft de erfenis. Als de kinderen alleen erfgenaam zouden zijn mag die vriendin feitelijk helemaal niets meer.
4. Dus pietje bepaald maar jantje betaald? Dat vind ik toch wel een ding. Stel nu dat echt om duizenden euro's gaat?
Antwoord:
Geachte dames en heren,
De kosten van de uitvaart kunnen verhaald worden op de nalatenschap van de overledene. Als de nalatenschap onvoldoende groot is, moeten de erfgenamen er geld bij leggen om de kosten te dekken. Als de erfgenamen dat niet kunnen of willen, geld uitgeven voor de uitvaartkosten, dan kunnen ze afstand doen van de erfenis. Dit is de hoofdregel.
Men moet 2 stappen onderscheiden:
1. Het is vanwege de vereiste spoed van het regelen van een uitvaart nodig, dat iemand opdracht geeft voor de uitvaart.
2. Het verhalen van kosten op de nalatenschap is de tweede stap, die minder haast heeft; vaak is de omvang van de nalatenschap ook niet onmiddellijk bekend.
Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart? Een uitvaartverzorger, een schouwarts, een begraafplaatshouder of een crematoriumhouder gaan pas aan het werk, als zich iemand garant stelt voor de betaling van hun rekening. Die iemand is de opdrachtgever. Een uitvaartverzorger gaat niet afwachten of zijn rekening uiteindelijk wel door hem onbekende erfgenamen betaald gaat worden of niet.
Het regelen van een uitvaart heeft haast. De uitvaart moet normaal gesproken binnen een week plaatsvinden. Binnen enkele dagen na het overlijden moet duidelijk zijn wat er allemaal gaat gebeuren. Begraven, al of niet in een bestaand of nieuw graf, algemeen of particulier graf, voor hoeveel jaren. Cremeren, rouwvervoer, volgauto's, condoleance, koffietafel, er moeten veel knopen worden doorgehakt, die allemaal financiële consequenties hebben. Dit zijn zaken die soms wel, maar lang niet altijd met directe nabestaanden en erfgenamen besproken en beslist kunnen worden. In sommige situaties zijn er tientallen erfgenamen. Dan kun je niet met iedereen overleggen.
De uitvaartverzorger gaat alleen aan de slag aan de hand van een opdracht waar een opdrachtgever voor tekent. De opdrachtgever is geheel verantwoordelijk voor de betaling van de rekening van de uitvaartverzorger of andere dienstverlener.
Het is niet de zorg en hoeft ook niet de zorg te zijn van de uitvaartverzorger, of de opdrachtgever de kosten wel kan verhalen op de nalatenschap of de erfgenamen.
Dat erfgenamen soms niet bij het regelen van een uitvaart betrokken zijn, komt regelmatig voor. Eenvoudig al omdat nog niet bekend is wie erfgenaam is. Kort na het overlijden van iemand is vaak nog niet bekend of er een testament is en wat daar in staat. Het kan zijn dat onbekenden tot erfgenaam benoemd zijn. En het kan zijn dat kinderen onverwacht onterfd zijn. Een testament wordt vaak pas na de uitvaart geopend. Je kunt een uitvaart vaak niet 1 of 2 weken uitstellen om eerst uitsluitsel over het testament te hebben.
De opdrachtgever van de uitvaart neemt een risico, want er is geen 100% zekerheid dat de kosten verhaald kunnen worden.
Een van de vragenstellers wijst er op dat de opdrachtgever de uitvaart onnodig duur zou kunnen maken, als anderen toch de kosten moeten betalen. Ja, dat is een risico, maar de erfgenamen zijn niet zonder meer verplicht om alles te betalen, als de kosten erg hoog oplopen en te veel afwijken van wat gemiddeld en normaal is. De erfgenamen moeten de kosten vergoeden die redelijk en normaal zijn, mede gelet op de persoonlijke situatie van de overledene. En dat met een redelijke marge. Erfgenamen kunnen niet klagen dat bezoekers van de uitvaart 3 kopjes koffie aangeboden kregen, terwijl zij 2 wel voldoende
hadden gevonden. Wel dat er 10 volgauto's en 8 dragers zijn besteld, terwijl er geen cent in de nalatenschap zat.
Er is actie nodig. Er zijn allerlei zaken die niet snel bekend KUNNEN zijn.
Het optreden van een opdrachtgever is nodig om snel beslissingen te kunnen nemen. Soms is pas na 2 weken of zelfs pas na maanden bekend wie erfgenaam zijn en wie niet. Mensen hebben een periode van enkele maanden nodig om te beslissen of ze een erfenis aanvaarden of niet. En soms is pas na maanden of een half jaar bekend, wat de omvang van de nalatenschap is. Bijvoorbeeld als eerst een huis met worden verkocht en een hypotheek moet worden afbetaald.
Ik weet niet of de vriendin in vraag 64572 misschien niet ook erfgenaam is. Dan zouden de kosten gedeeld moeten worden.
"Pietje bepaalt maar Jantje betaalt"? Ja, dat kan soms zo zijn, maar alleen binnen het kader van wat gebruikelijk en normaal is.
De meeste erfgenamen betalen ook niets uit eigen zak, maar uit de nalatenschap. Zij hoeven ook niets uit eigen zak te betalen, want kunnen afstand doen van de nalatenschap als dat wel zo zou zijn.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.