Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Nabestaande kunnen kosten niet betalen

10 maart 2006

Vraag nummer: 4326 (oude nummer: 7629)

Indien de overleden persoon onderverzekerd is voor de begrafenis/crematie en de nabestaanden kunnen niet betalen. Kunnen ze gedwongen worden om een lening af te sluiten of kunnen ze weigeren om te betalen? Hoe sta je juridisch
M.v.gr
I. Teunissen

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ja, de echtgenoot/ehtgenote en kinderen van een overledene zijn wettelijk aanspreekbaar voor de kosten. En desnoods moeten ze inderdaad een lening afsluiten. Weigeren om te betalen kan, ja. Je kunt alles weigeren. Maar dat kan vervolgens ook betekenen dat ze door de rechter veroordeeld worden om toch te betalen. En dan worden de kosten voor de nabestaanden alleen maar hoger.

Het systeem is ten eerste de nabestaanden voor de uitvaart moeten zorgen. En natuurlijk gaat geen enkele uitvaartonderneming een uitvaart regelen, als niet een of meer nabestaanden met een handtekening garant staan voor de kosten. Stel dat de nabestaanden om welke reden dan ook de uitvaart niet kunnen of willen regelen, dan doet - uiteindelijk - de gemeente dat. Ik zeg 'uiteindelijk', omdat gemeenten het meestal eerst eens allemaal aanzien. Ze hoeven niet onmiddellijk actie te ondernemen en vaak is het verstandig om een paar dagen te wachten. In 9 van de 10 gevallen zoekt en vindt de familie dan toch zelf een oplossing. Dat is natuurlijk het beste.
Als de gemeente de uitvaart regelt en betaalt, heeft ze wettelijk het recht om de kosten te verhalen op de directe nabestaanden, zoals echtgenoot (v/m) en kinderen. Als deze geen geld hebben, moeten ze soms inderdaad maar lenen.
Met de wet in de hand kan men ook een rechterlijk vonnis vragen en beslag laten leggen op loon en uitkeringen.
In uitzonderlijke gevallen is ook bijzondere bijstand mogelijk. Maar niet voor de uitvaart, maar voor het kind of de echtgenoot dat de uitvaart niet uit eigen middelen kan betalen. De uitvaart moet dan natuurlijk sober en doelmatig zijn uitgevoerd. Het kan zijn dat het ene kind wel bijzondere bijstand krijgt en het andere niet.

Kortom, men doet er dus altijd verstandig aan, als men weinig eigen geld heeft, om een uitvaartverzekering af te sluiten. In dit soort situaties vind ik de naturaverzekering de beste keuze. Bij een waardevaste naturaverzekering is er geen risico van onderverzekerd zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder