Kosten voor vergunning (en andere kosten van begraven)
5 september 2002
Vraag nummer: 1005 (oude nummer: 1338)
Thu Mar 16 17:00:43 2000
Mijn vader is vorig jaar overleden en wij hebben een eigen graf gekocht via de begrafenisondernemer. Dit kostte bijna 5000.-
Nu zij we aan het kijken voor een grafsteen. We willen iets aparts en hebben contact met een beeldhouwer.
Het idee is om een zwerfsteen te plaatsen waarin een glasplaat komt. Het voldoet volledig aan de afmetingen die gesteld worden. Nu had ik contact met de begraafplaats en ze vertelden dat er een vergunning aangevraagd moet worden en dat dit 1086.- kost maar dat er dan wel onderhoud bij zit.
Ik vind het een absurt hoge prijs ook omdat het graf al bijna 5000.- kost en ik er van uit ging dat dit soort kosten erbij in begrepen zouden zijn.
Is er een manier om er onderuit te komen en kunnen we de steen (die kleiner is in vergelijking met andere stenen) gewoon plaatsen zonder die vergunning en wat zouden de consequenties ervan zijn? Bovendien vinden wij het ook mooi als een steen verweert en hoeft dit niet zo nodig bijgehouden te worden.
Hij ligt begraven op de Essenhof in Dordrecht.
Hopelijk kunt u ons verder helpen.
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Als men een grafsteen plaatst zonder vergunning, loopt men het risico dat de steen wordt verwijderd. Als u er dan niet snel bij bent, bestaat ook nog een kans dat de steen wordt vernietigd en/of afgevoerd. Veel begraafplaatsen kennen de verplichting dat een graf binnen een bepaald tijdsbestek na het overlijden, bijvoorbeeld een jaar, met een steen of beplanting moet worden bedekt. Gebeurd dit niet, dan kan vaak het grafrecht vervallen worden verklaard. Er kan dan in het graf niet meer worden bijbegraven, als de echtegeno(o)t(e)/partner overlijdt. Heeft men het grafrecht voor 20 of 30 jaar betaald, dan is het geld voor de resterende periode ook foetsie. Hoe dit precies geregeld is in Dordrecht weet ik niet, want ik heb de beheersverordening niet. Maar de conclusie zal duidelijk zijn: het plaatsen van een monument zonder vergunning is in de regel niet aan te raden.
Overigens wordt in de regel een vergunning geëist, om er als begraafplaats zeker van te zijn, dat het om duurzaam materiaal gaat, dat men niet buiten de maten van het graf treedt (en de buurgraven hindert), en dat het om een degelijke constructie en fundering gaat. Niet dat bijvoorbeeld een staande steen bij de eerste de beste herfststorm omwaait en een naast- of achterliggend graf beschadigt.
U vindt 5.000,- voor een graf een absurd hoge prijs en u ging er van uit dat dit soort kosten al in dat bedrag inbegrepen zouden zijn.Ik ga eens voor u kijken, want ik heb wel een tarievenlijst van Dordrecht van 1999.Daarin lees ik dat een nieuw eigen graf voor 30 jaar op de begraafplaats 'Essenhof' (ik ben er wel eens een paar keer geweest; sfeervolle goed onderhouden begraafplaats) 3.695,- kost. Het begraven van een volwassene kost 1.180,-. Ik zie ook dat een vergunning voor een monument en onderhoudskosten in 1999 samen 1.035,- kosten. U noemt echter een bedrag van 1.086,- en ja hoor, ik zie dat bedrag staan op de tarieflijst van 2000.
Het bedrag van ongeveer 5.000,- is dus niet de prijs van het graf, maar het zijn de kosten van het graf plus een begraving (samen 4.875,-). U noemt het een hoog bedrag. Ja, het is niet niks, maar eigen graven zijn duur. U moet zich echter realiseren dat de kosten, met name de onderhoudskosten van paden, lanen, bomen, heggen etc. van een begraafplaats bijzonder hoog zijn. De meeste gemeenten leggen op hun begraafplaatsen jaarlijks enkele tonnen aan kosten toe; men 'subsidieert' in feite het begraven. U moet er maar eens op letten, in doorsnee Nederlandse plaatsen tussen de 10.000 en 50.000 inwoners, wat de verschillen zijn tussen de gemeentelijke en kerkelijke begraafplaatsen. Dan zal u opvallen dat de gemiddelde kerkelijke begraafplaats met veel minder groen is 'aangekleed' dan de gemiddelde gemeentelijke begraafplaats. De reden? Kerken hebben lang niet zoveel geld om jaarlijks aan hun begraafplaats uit te geven (enkele grote, met veel begravingen, uitgezonderd).
De gemiddelde kosten qua grafrechten en onderhoudsbijdragen van een graf op een gemiddelde gemeentelijke begraafplaats liggen tussen de 250,- en 275,- per jaar. In de ene gemeente is het grafrecht wat hoger, in de andere de verplichte onderhoudsbijdrage. De graven in Dordrecht worden voor 30 jaar uitgegeven. Op een gemiddelde begraafplaats zouden de kosten zo'n 7.500,- tot 8.000,- zijn (exclusief de kosten van een vergunning (die lopen uiteen van 100,- tot soms meer dan 500,-) en de kosten van begravingen).In Dordrecht betaalt u voor die 30 jaar aan grafrechten en onderhoud 3.695,- plus 1.086,- is 4.781,-. Dat is dus zo'n 30 tot 35% goedkoper dan het landelijk gemiddelde tarief op vergelijkbare begraafplaatsen.
Dordrecht relateert de onderhoudskosten aan het graf. De meeste begraafplaatsen vragen de onderhoudskosten als bijdrage in het algemeen onderhoud van paden en de groenvoorziening. Een bedrag van 1.086,- voor 30 jaar is niet goedkoop, maar SPOTgoedkoop. Als ik de vergunningskosten, die er ook bij in zitten, even vergeet, kom ik aan 36,20 per jaar. De tarieven lopen landelijk erg uiteen (ik noemde al dat de ene gemeente hoge grafrechten vraagt en lage onderhoudskosten en de andere andersom), maar ik schat dat het gemiddelde tussen de 125,- en 150,- ligt. Ik kan u zo een paar begraafplaatsen van rond de 300,- noemen. Maar van 30,- of 40,- per jaar zou ik er zo snel geen kunnen noemen, afgezien van wat piepkleine begraafplaatsjes in het noorden of oosten des lands. Maar ik ken geen grote of middelgrote begraafplaatsen die goedkoper zijn dan 75,-, en die moet je al met een lampje zoeken.
Ik merk helaas wel vaker dat mensen onaangenaam verrast zijn door de na-ijlende kosten van een graf. Vaak is de voorlichting van uitvaartondernemers in-compleet. Men noemt alleen de eerste kosten van begraving en aankoop, maar 'vergeet' de daarop volgende kosten van vergunning en onderhoud. Dat is jammer.
Eind april verschijnt een boekje dat dit soort kosten en verschillen tussen graven etc. uitgebreid en helder uit de doeken doet en dat ook veel tips geeft om de kosten (fiscaal) te beperken (ook na afloop van een begrafenis). Het boekje behandelt ook uitgebreid de mogelijke bestemmingen van as na crematie. Het boekje heet "Overlijden. Keuzes en kosten na de uitvaart" en is te bestellen door 14,95 over te maken op giro 4288953 van Uitgeverij Publius te Den Haag. Gelet op de hoge kosten van een eigen graf, is het altijd de moeite waard om te zien hoe het goedkoper kan.