Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kosten begrafenis (gezin in de schuldsanering)

12 maart 2008

Vraag nummer: 5274 (oude nummer: 10439)

Mijn schoonzus is heel plotseling op 46 jarige leeftijd overleden. Ze liet een man en een tweeling van 14 jaar achter.
Het gezin zat reeds 2 jaar in de schuldsanering.
De totale kosten begrafenis zijn nu vastgesteld op 8200 euro. Er was een verzekering maar deze was 3600 euro.
Wie is nu verantwoordelijk voor de uitvaartkosten?
Moet de rekening naar de schuldsanering (daar zit het gezin nog ruim 1 jaar in). Of blijft de erfenis staan voor man en kinderen.
Worden broer en zussen aansprakelijk gesteld. Is dat dan altijd een gelijk bedrag voor een ieder of is het inkomensafhankelijk.
Graag advies.

Antwoord:

Geachte heer,

Vreselijk, zo jong te overlijden. Een klap voor het gezin.
Ik neem aan dat de kosten van de begrafenis inclusief de kosten van het (eigen 2-persoons) graf zijn, anders is het wel erg hoog. De gemiddelde kosten van een begrafenis zijn zo'n 5.500,- op dit moment. Het ligt voor de hand dat als je niet ruim in de slappe was zit, om een wat goedkopere variant te kiezen, met goedkope kist, geen volgauto, etc. maar heel erg veel goedkoper kun je het gewoon niet maken. En een uitvaart moet een waardig afscheid zijn, dat is ook voor de kinderen erg belangrijk.
De kosten van een graf verschillen per gemeente; ze lopen erg uiteen. Een bedrag van 3.500,- voor rechten en onderhoudsbijdragen is zo'n beetje het gemiddelde in Nederland.
Maar het is wel logisch en redelijk dat zo'n jong gezin voor een eigen graf kiest, dat er een plek ik om later nog naar toe te gaan. Dat is 'onbetaalbaar'.

De man is geheel verantwoordelijk voor de kosten. Hij is waarschijnlijk de opdrachtgever en hij en de kinderen zijn de erfgenamen van zijn vrouw.
Waarschijnlijk zal hij met de schuldsanering een oplossing moeten zoeken. Dit soort onverwachte situaties en kosten zijn natuurlijk niet te voorspellen. Daar zal men begrip voor hebben.

Broers en zussen zijn (als er een echtgenoot en kinderen zijn) geen erfgenamen van de overledene. Zij kunnen niet voor de uitvaartkosten aansprakelijk worden gesteld, tenzij een van hen de uitvaart heeft geregeld en er voor heeft getekend. De opdrachtgever is altijd als eerste aansprakelijk.

Of broers en zussen zelf reden zien om het gezin in deze moeilijke situatie ook financieel te steunen en bijvoorbeeld allemaal 250,- 'te lappen', is een andere zaak.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.