Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Hulp bij verzekering

28 april 2003

Vraag nummer: 2204 (oude nummer: 2621)

Mon, 28 Apr 2003 16:55

goede dag mijn naam is bulent kokluk mijn vader is 3 wkn geleden opgenomen in het zieken huis en ze hebben geconstateerd dat er een tumor in zijn hersenen zit maar wij zijn er achter gekomen dat mijn vader niet verzekerd is nu weten wij niet wat we moeten doen en we zitten met onze handen in onze haren... mijn vader is van turkse afkomst misschien kunt u ons helpen we zijn zeer benieuwd naar u reactie hierop

in afwachting verblijf ik

met vriendelijke groeten
bulent kokluk

Antwoord:

Geachte heer,

Allereerst wil ik u, uw vader en verdere familie veel sterkte wensen in deze moeilijke tijd.

Mij is niet helemaal duidelijk wat u bedoelt als u zegt dat uw vader geen verzekering heeft. Bedoelt u een verzekering voor ziektekosten? Of is zijn situatie zo slecht dat voor zijn leven moet worden gevreesd en dat u een uitvaartverzekering bedoelt?

Als het u om een ziektekostenverzekering of Ziekenfonds en zo gaat, kan ik u niet helpen. Daar heb ik geen verstand van.

Als u een verzekering voor uitvaartkosten bedoelt, moet ik zeggen dat het nu niet meer mogelijk zal zijn om uw vader nog als normaal premiebetalende verzekerde ergens onder te brengen. Wat wellicht wel kan, is om nieuwe lid te worden en een soort afkoopsom te betalen. Sommige uitvaartverzekeringen met een eigen uitvaartbedrijf rekenen dan een gunstiger tarief, dan wanneer men als niet-lid zou aankloppen. Dat kan wel zo’n € 750,- voordeliger zijn. Ik weet niet in wat voor stad of dorp u woont, maar u zou een lokale of landelijke uitvaartverenigingen of verzekeraars kunnen bellen. Een aantal ervan is om deze site Uitvaart.nl te vinden in de rubriek Bedrijven en instellingen.

Het is in ieder geval niet zo dat als iemand geen eigen geld heeft, de Sociale Dienst het dan wel betaalt. De gemeente heeft alleen een wettelijke plicht om voor een begrafenis te zorgen, als er geen nabestaanden zijn die iets doen of kunnen doen. Daarnaast heeft de gemeente het recht om, als zij wel de uitvaart heeft geregeld, de kosten te verhalen op de echtgenote en de kinderen. Dat is wettelijk zo geregeld. In het Burgerlijk Wetboek staat dat ouders verplicht zijn om hun kinderen te onderhouden en dat echtgenoten elkaar moeten onderhouden, tot en met de kosten van de dood toe. Maar ook dat kinderen de kosten van de uitvaart van hun ouders moeten voldoen. Zie het maar als een wettelijk verplichte dank voor de opvoeding.

Nu hoeft het er qua kosten niet direct zo somber uit te zien. Als uw vader in loondienst is, is de kans aanwezig dat zijn nabestaanden recht hebben op een vergoeding van de werkgever. Die vergoeding is vaak 1 maand salaris, maar soms ook wel ietsje meer, afhankelijk van wat er in een CAO staat. Sinds – ik meen – 1999 is er ook een verplichting over in de wet opgenomen. U moet maar eens bij de werkgever van uw vader informeren; dan weet u waar u rekening mee moet houden.

Voorts is het verstandig om eens bij verschillende uitvaartondernemers te informeren naar de kosten. Sommige ondernemers bieden een basisuitvaart aan voor een bedrag van rond € 2.200,-. Dat is het eenvoudigste van het eenvoudigste, maar nu weet u een beetje waar u minimaal op moet rekenen.
Het is in ieder geval verstandig om er tijdig mee te beginnen. Dat is geen kwestie van gebrek aan eerbied voor uw vader, omdat hij nog leeft. Maar juist als u hem een goede en degelijke uitvaart wilt geven, moet u niet op het moment van het overlijden nog allerlei dingen moeten uitzoeken. Dan is het verdriet groot en kunt u niet helder denken. Informeer van tevoren en laat u goed voorlichten.

mr W.G.H.M. van der Putten

28 april 2003

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder