Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Geen nabestaande (moet gemeente rekening houden wens overledene)

6 september 2004

Vraag nummer: 3298 (oude nummer: 4612)

Geachte heer / mevrouw,
Volgens de wet op de lijkbezorging is de gemeente (burgemeester) verantwoordelijk voor de lijkbezorging als niemand anders daarin voorziet (par. 5 art 20-22). In deze artikelen staat niets geschreven over eventuele wensen, behalve de nadrukkelijke wens tot ontleding. Wanneer een overledene waarvoor een uitvaart middels overheidszorg wordt geregeld bepaalde wensen heeft geuit (schriftelijk / notarieel) in hoevere moeten wij als gemeente daarin meegaan, mede gezien de kosten.

Alvast bedankt

Met vriendelijke groet,

Dirk Naaijkens
Gemeente Gemert-Bakel
Werkterrein Maatschappelijke Zaken
Postbus 10.000
5420 DA GEMERT

dirk.naaijkens@gemert-bakel.nl

Antwoord:

Geachte heer Naaijkens,

Ook op de artikelen 20-22 zijn de overige bepalingen van de Wet op de lijkbezorging van toepassing, dus ook de bepaling in artikel 18 dat de wens van de overledene leidend is. Als van de overledene bekend is dat hij of zij een voorkeur had voor crematie bijvoorbeeld, moet die wens gevolgd worden. Indien de overledene kerkelijk was, ligt een kerkdienst voor de had.

Een punt is, of een gemeente alle wensen moet vervullen, als daar grotere of kleinere kosten tegenover staan. Het antwoord is: neen. Als voor bepaalde keuzes de kosten nauwelijks of niet verschillen, moet de keuze van de overledene worden gevolgd. Niet alleen schriftelijke wensen zijn relevant, ook mondeling geuite wensen (de Wlb spreekt zelfs over 'de vermoedelijke wens' van de overledene). Maar zodra bepaalde keuzes extra kosten met zich mee brengen (een grafkelder bijvoorbeeld, of een monument van roze graniet) hoeven deze keuzes niet gevolgd te worden.

Deze vraag is overigens al enkele malen in diverse varianten aan de orde geweest. Zowel vanuit de optiek van gemeenten, als vanuit de optiek van nabestaanden (bijvoorbeeld vraag 3704 'Crematie door gemeente, maar zonder afscheid'). Zie de sub-rubriek 'Kosten uitvaart'.

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder