Factuur van uitvaartondernemer overnemen
22 december 2024
Vraag nummer: 69401
Mag een uitvaart vereniging een factuur van de uitvaartondernemer volledig voldoen en zelf een factuur maken en naar de familie sturen?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Ja, waarom zou dat niet mogen?
Maar ik zie het wel als onnodig en verwarrend.
Het kan soms echter een risico zijn als de factuur van de ene partij door de andere partij niet goed en volledig wordt overgenomen. Of als dat traag gebeurt.
Ik herinner me een zaak van ongeveer 25 jaar geleden. Ik werd om hulp gevraagd door een jonge man bij wiens jonge vrouw was verongelukt. De vrouw was begraven op de gemeentelijke begraafplaats. De gemeente had de factuur niet naar de man gestuurd, maar naar de uitvaartverzorger. Die had een aantal facturen verzameld en in zijn eigen factuur opgenomen. De oorspronkelijke facturen waren keurig als bijlagen bijgevoegd.
Niets aan de hand, zou je denken. Toch wel. Want de rekening van de gemeente voor het begraven was fout. Maar rekeningen van een gemeente voor graven en begraven zijn (belasting)aanslagen. Als ze fout zijn, moet je binnen 6 weken bezwaar maken. Na die termijn is de aanslag onherroepelijk. De uitvaartverzorger had de fout niet gezien, maar gewoon overgenomen. Nu was de fout onherroepelijk.
Dit is dan het financieel risico van de uitvaartondernemer, niet van de klant.
Ik zag en zie trouwens regelmatig dat uitvaartondernemingen rekeningen van begraafplaatsen in hun eigen rekening opnemen. Zij specificeren de rekening dan niet, maar noemen het totaal van de rekening dan 'begraafplaatskosten' of iets vergelijkbaar vaags.
Het probleem is (later) dat dan niet duidelijk is wat voor soort graf voor welke termijn voor hoeveel kisten/urnen is uitgegeven. Want dat stond op de rekening van de begraafplaats, maar die heeft de uitvaartondernemer niet doorgestuurd en na 10 jaar weggegooid.
Volgens de wet moeten grafrechten schriftelijk worden gevestigd, maar sommige begraafplaatshouders vinden een aparte brief of akte te veel werk en zetten die gegevens op de factuur. Nabestaanden gooien facturen kort of lang na de uitvaart weg, omdat ze denken dat na de betaling de zaak is afgehandeld. Ze realiseren zich niet dat de rekening nog belangrijke gegevens bevat over het graf. En indirect ook over wie rechthebbende is.
Ik vind het het beste als facturen direct naar de opdrachtgever van de uitvaart gaan, met een kopie naar de uitvaartverzorger.
Gegevens die in een brief of akte thuis horen, moeten niet in een factuur worden 'verstopt'.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.
TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig:
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.