Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Crematie vriendin buiten vader om; wie moet betalen?

2 september 2010

Vraag nummer: 7671 (oude nummer: 15993)

Mijn vader had een samenlevingscontract met zijn vriendin. Toen ze ziek werd is mijn vader overal buitengehouden en mocht zelfs van haar zoons geen afscheid van haar nemen. (ze lag in een hospice) Op het laatste moment is er besloten door haar en haar zoons, om na haar overlijden een second opinion te doen, en haar zoons hebben haar laten cremeren. Ze hebben daar ook voor getekend. Dit alles buiten mijn vader om.
Moet mijn vader deze kosten gaan betalen of diegene die ervoor getekend heeft ? Er zijn ook rouwkaarten verstuurd waar mijn vader niet opstaat, alles buiten hem om.

Bij voorbaat dank.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Er zijn twee verschillende aspecten aan deze zaak, namelijk 1) de (niet) betrokkenheid van uw vader en 2) de vraag wie de kosten van de uitvaart moet betalen.

Over het eerste heb ik wel een mening, maar dat is niet relevant. De crematie is geweest en kan niet worden overgedaan.
Terzijde merk ik op - vooral voor andere lezers - dat men het natuurlijk niet zonder meer hoeft te accepteren om overal buiten gehouden te worden. Als geen goed overleg mogelijk is, is het mogelijk om (via een advocaat) een kort geding te voeren. Dat kan zonodig binnen 24 uur, juist voor dit soort situaties.

Wat de kosten betreft: die zijn voor rekening van de nalatenschap, dus van de erfgenamen.
Als uw vader alleen een samenlevingscontract had met zijn vriendin, maar er geen testament was waarin hij (ook) als erfgenaam is benoemd, dan zijn de kosten geheel voor de zoons van de vriendin.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.