Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Aansprakelijk gesteld worden voor begrafeniskosten (vader voor kosten zoon)

15 april 2009

Vraag nummer: 6413 (oude nummer: 12781)

Geachte heer van der Putten,

Van mijn schoonvader is afgelopen zaterdag een zoon overleden op de leeftijd van 51 jaar, deze zoon leefde eigenlijk geheel buiten de familie, dit omdat hij in zijn jonge jaren een junk was en nogal wat andere feiten op z'n geweten heeft, hij heeft hiervoor enkele jaren vast gezeten en zelfs tbs gehad.
Mede hierdoor was het gezin behoorlijk ontwricht.
Deze man is na zijn detentie op zich zelf gaan wonen en heeft altijd van de bijstand geleeft, en er was verder geen contact tussen de familieleden.
Via, via kregen we te horen dat hij afgelopen weekend was overleden.
En afgelopen maandag werd mijn schoonvader benadert door de gemeente, of dat hij de begrafenis wilde regelen of dat de gemeente het moest doen, maar dat hij hoe dan ook de rekening moet betalen.
Deze man zit in een verzorgingstehuis en was totaal overdondert.
Hij wil met het hele gebeuren niets te maken hebben, dit geldt tevens voor alle broers en zussen.
Maar de vraag is kan de gemeente Yyyyyyyyyyy dit zomaar doen.
In afwachting van uw antwoord.
Met vriendelijke groet,
XX

Antwoord:

Geachte heer,

Het lijkt me op zich geheel correct dat de gemeente uw schoonvader informeert over het overlijden van zijn zoon en hem vraagt of hij de uitvaart wil regelen.

Als de gemeente de uitvaart regelt en (vooruit) betaalt, kunnen de kosten verhaald worden op de erfenis en de erfgenamen. Als uw overleden zwager geen vrouw/partner of kinderen heeft, is uw schoonvader erfgenaam. Idem de broers en zussen.
Maar de familie kan afstand doen van de nalatenschap en is dan niet aanspreekbaar voor kosten.

De gemeente kan - op grond van een speciale regeling in artikel 22 Wet op de lijkbezorging - kosten verhalen op een vrouw/partner of kinderen van de overledene, maar niet op andere erfgenamen die afstand doen van de erfenis.

Op grond van artikel 22 kan de gemeente de kosten verhalen op de nalatenschap en, als deze onvoldoende groot is, op de bloed- en aanverwanten, die krachtens de artikelen 392-396 van Boek I van het Burgerlijk Wetboek tot onderhoud van de overledene verplicht zouden zijn geweest. Uw schoonvader was niet verplicht tot onderhoud van een 51-jarige zoon.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubrieken Overige onderwerpen:
> Kosten uitvaart;
> Uitvaart door gemeente.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.