Korter dan 24 weken zwangerschap wel geleefd. Wat dan?
21 februari 2007
Vraag nummer: 4651 (oude nummer: 8901)
Indien een kindje bij < 24 wkn zwangerschap geboren wordt maar vervolgens wel enkele weken/dagen leeft en dan sterft hoe zit het dan met de wet op lijkbezorging? Na hoe lang leven toch wettelijke verplichting? omdat i.p. het tijdstip v. geboorte telt en niet tijdstip v. overlijden ongeacht of er teken v. leven is geweest. Maar tegenwoordig kunnen kinderen van <24 wkn z'schap ) soms (over)leven
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Gelet op het bepaalde in artikel 2, tweede lid, van de Wet op de lijkbezorging valt een vrucht jonger dan 24 weken niet onder de wet, ongeacht of ze na de geboorte nog is blijven leven.
U kunt dan vragen hoe lang een kind of volwassen mens nog kan of moet blijven leven, maar daar geeft de wet geen antwoord op. Het lijkt echter een puur theoretische vraag, want als zo'n kind 90 jaar blijft leven, zal niemand meer zeggen "He, wacht, opa was eigenlijk te vroeg geboren. Dan kunnen we hem nu laten afvoeren als specifiek ziekenhuisafval." Als een kind een paar dagen of weken zou leven, heb je in theorie wel die keus, maar ik kan me niet voorstellen dat er ouders zijn die dan voor 'afvoeren' zouden kiezen in plaats van een gewone uitvaart.
Er komen dan ook andere dingen bij kijken. Als aangifte van de geboorte is gedaan, zal er ook aangifte van overlijden moeten gebeuren en dan kom je al bijna automatisch in het traject van verlof voor begraven of cremeren. Ala je geen aangifte van overlijden doet krijg je als ouders later een probleem met leerplichtwet, kinderbijslag en andere regelingen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten