Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Definitie doodgeborene België/Nederland

27 maart 2004

Vraag nummer: 3025 (oude nummer: 4174)

Geachte,

In de Belgische wetgeving is de definitie van levenloos kind: “Het levenloos geboren kind is de na een zwangerschapsduur van ten minste 140 dagen, of 20 weken postconceptie, ter wereld gekomen menselijke vrucht, die na de geboorte geen enkel teken van levensverrichting heeft getoond” .

Volgens de Wet op de Lijkbezorging 1991, volgens art. 2, §1b “de na een zwangerschapsduur van ten minste vier en twintig weken ter wereld gekomen menselijke vrucht, welke na de geboorte geen enkel teken van levensverrichting heeft vertoond”.

Dus in België is de grens minstens 140 dagen, in Nederland minstens 168 dagen.

En
De grens van 22 weken PML of 20 weken postconceptie wordt in de wereld van de neonatologie algemeen aanvaard als de grens beneden welke een kind niet levensvatbaar kan geboren worden. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft zich trouwens reeds in 1975 duidelijk in die zin uitgesproken. Zij pleit uitdrukkelijk voor de officiële aangifte bij de bevoegde overheden van elk kind dat levenloos geboren wordt vanaf 22 weken PML of 20 weken postconceptie.

HOE KOMT HET DAT IN NEDERLAND DE GRENS 24 WEKEN BEDRAAGT in plaats van 20 weken?

Dit is misschien geen evidente vraag maar alvast dank bij voorbaat.

Filip (student criminologie RUG)

Antwoord:

Geachte heer,

De grens van 24 weken in Nederland is ook maar gewoon een keuze geweest. Maar de keuze is eigenlijk al enkele decennia eerder gemaakt, eind jaren '60, omdat het wetsontwerp dat in 1991 wet werd, al in 1971 bij het parlement werd ingediend. Ja, wetgeving kan soms heel erg traag gaan als er geen politieke druk achter zit.
De '24-wekengrens' werd dus bedacht in een tijdperk dat de medische wetenschap nog niet zo ver was, dat kinderen onder de 24 weken levensvatbaar waren. En dus ook vóór het standpunt van de WHO.

Maar ach, wat is de betekenis van de grens? Wie kan precies bewijzen wanneer een kind is verwekt? De wens van de ouders om het zeer jonge kind wel of niet een uitvaart te geven, is praktisch doorslaggevend.

mr W.G.H.M. van der Putten

27 maart 2004

PS Zie voor een aanvulling vraag 3856 (oud nummer 6080)

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.