Cremeren van foetus (na opgraving)
22 mei 2020
Vraag nummer: 60819
3 jaar geleden ben ik met 10 weken een kindje verloren. Dit heb ik op dat moment in onze tuin begraven. Maar omdat wij uit elkaar gaan en dit huis verkocht gaat worden wil ik het kistje graag laten cremeren. Maar nu geeft mijn uitvaart verzekering aan dat het wettelijk niet mocht wat ik heb gedaan en dat ze mij ook niet kunnen helpen.
Toen heb ik iemand gesproken van een uitvaart onderneming en die wees mij op uw site. Omdat hij vertelde dat u hier veel vanaf wist. Ik heb namelijk toentertijd wel opgezocht of ik dit mocht doen. En op internet lees ik overal dat je onder de 24 weken het zelf mag beslissen.
Ik hoop dat u mij verder kunt helpen wat ik evt zou kunnen doen.
Alvast bedankt!
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Het is inderdaad zo dat uw een kindje dat nog maar 9 weken oud was toen u het verloor, in de tuin mocht begraven.
Het mag nu ook opgegraven worden door u zelf. Er is geen uitvaartverzorger nodig en het kan zonder een vergunning van de gemeente of andere papieren.
Maar de vraag is nu, wat er nog van het kindje over is, of er nog wel iets is dat gecremeerd kan worden. Ik denk eerlijk gezegd van niet. Maar je weet het pas zeker als het kistje of andere omhulsel dat u gebruikt hebt, gevonden wordt en u ziet wat er van over is. Ik denk niet veel. Per slot is het de bedoeling van een begraving dat het lichaam(pje) tot stof vergaat. Ik vermoed dat dat hier inmiddels gebeurd is.
Een volwassen mens met een normaal postuur heeft gemiddeld een jaar of 7 nodig om te vergaan, zodanig dat alleen grote botten over zijn (die hebben meer tijd nodig). Maar zo'n klein kindje ontbindt natuurlijk veel sneller.
Stel dat er toch iets over is, is het denk ik zo klein of weinig, dat een crematorium er niets mee kan. Maar dat zou u natuurlijk een crematorium moeten vragen.
Ik adviseer u om samen met anderen te gaan graven, zodat je morele steun hebt en dat u kunt overleggen.
Het is natuurlijk een gek idee om het kind gewoon in de tuin te laten liggen, terwijl u het huis verkoopt. Wettelijk zou dat zeker mogen, maar het is nu ook vreemd als kopers van het huis horen dat er een kindje begraven lag. Dan had dat zeker bij de verkoop gemeld moeten worden.
De ruim 100 vragen en antwoorden over opgraven en cremeren in de subrubriek 'Opgraven en (herbegraven of) cremeren' zijn op uw situatie NIET van toepassing. U hebt geen vergunning nodig.
Ik zou als ik u was ook eerst eens met een crematorium overleggen, of zij een soort minimum aan volume kennen, om te kunnen cremeren.
Ik heb ook wel eens gehoord dat sommige crematoria geen opgegraven resten willen cremeren, omdat er (te) veel zand aan en tussen de resten zitten. Dat schijnt slecht voor de oven te zijn. Zand dat smelt kan een soort glas vormen, dat aan de vloer van de oven kleeft. Hoe het precies zit weet ik niet, maar dat kunt u natuurlijk ook vragen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?