Alleenstaand met kind
2 februari 2002
Vraag nummer: 683 (oude nummer: 641)
Geachte heer Van der Putten
Op zondag 3 maart heb ik u een vraag gesteld over wat te doen met mijn dochter na mijn overlijden.
IK wil niet dat mijn dochter aan haar vader wordt toegewezen omdat hij haar niet erkent heeft (ondanks de op zijn verzoek gedane D.N.A test) En ook verder hij geen alimentatie betaald en haar verder ook niet ziet.
U heeft mij vertelt dat dit geen probleem is dat ik een familylid of vriendin aan zou kunnen wijzen .
Family heb ik ook geen contact mee welmet een zus maar ook daar wil ik haar niet achterlaten.
Wat gebeurt er met mijn dochtertje als ik dus helemaal niets geregeld zou hebben.
En wat kost het om wel iets te regelen bij een notaris.
Is dit afhankelijk van je inkomen?Alvast hartelijk bedankt voor uw tweede antwoord.
met vriendelijke groet mevr A te A
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Als u helemaal niets geregeld zou hebben, zou in het normale geval eerst in familiekring gekeken worden of iemand het kind kan en wil opvangen. Als dat niet het geval is, zal ze eerst tijdelijk in een kindertehuis worden opgenomen en kan ook een adoptiegezin worden gezocht. De Raad voor de Kinderbescherming krijgt dan - denk ik - de voogdij en zoekt een passende oplossing. Wat een passende oplossing is hangt ook af van wat het kind zelf wil en van de vraag hoe oud ze is. Een kind van 7 breng je eerder in een adoptiegezin onder dan een kind van 17. Een kind van 7 heeft meer en langer behoefte aan de geborgenheid zoals u dat haar nu geeft, dan een kind van 17 dat al bijna op eigen benen staat. Dat zijn allemaal dingen die je nu vooraf moeilijk kunt inschatten en voorspellen. Maar het kind wordt in ieder geval niet zomaar aan haar lot overgelaten. Mijn vrouw heeft vroeger wel eens in haar werk met de Raden voor de Kinderbescherming van doen gehad en weet dat men z'n best doet om het kind een goede en fijne toekomst te geven.
Mij lijkt dat u niet zo bang hoeft te zijn dat de vader van het kind er met haar 'vandoor' zal gaan. Als hij nu geen belangstelling heeft, is er geen reden dat dit verandert als u plotseling zou overlijden. Bovendien heeft het kind zelf ook inspraak. Als haar vader voor haar een onbekende is, zal de Raad voor de Kinderbescherming haar echt niet zomaar bij haar vader laten. Bovendien komt er ook nog een rechter aan te pas, die de voogdij moet regelen en die kijkt ook heus wel naar de feiten.
Maar voor die feiten is ook van belang wat uw wens was. Daarom is een testament heel belangrijk. Wat een testament kost durf ik niet te zeggen, dat verschilt van notaris tot notaris en het hangt ook af van de mate van ingewikkeldheid van een testament en de tijd die een notaris er aan moet besteden. Het zit normaal zo tussen de 150,- en 300,- Euro. Mij lijkt dat u met een heel eenvoudig testament kunt volstaan en dat het primair om de toekomst van uw dochter gaat. U kunt een paar notariskantoren bellen en vragen wat de kosten zijn. Het is niet afhankelijk van het inkomen, maar sommige notarissen houden er feitelijk wel rekening mee als u uw situatie vertelt. U moet het gewoon vragen.
U schrijft nog niet goed te weten aan wie u de voogdij en het verzorgen van uw kind wilt overlaten. Begin er dan mee om in ieder geval in uw testament neer te leggen wat u niet wilt, dat is ook voor de Raad voor de Kinderbescherming een duidelijke aanwijzing. En wellicht komt u later toch nog eens een goede vriend of vriendin tegen aan wie u uw kind wel zou kunnen en willen toevertrouwen; dan kunt u het testament eenvoudig wijzigen.