Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Zelf afhandelen van de nalatenschap

2 februari 2002

Vraag nummer: 637 (oude nummer: 502)

Mon Dec 3 21:16:27 2001

Ik ben 1 van 3 kinderen van een moeder die onlangs is overleden. Mijn moeder had sinds ongeveer een jaar een partner met wie zij samenwoonde. De partner heeft nu tegen onze wil een notaris ingeschakeld om alles (maar dan ook echt alles, tot opzegging van de boekenclub aan toe) af te handelen. Dit gaat enorm in de papieren lopen. De kinderen hebben allemaal een verklaring van beneficiaire aanvaarding afgelegd, en hikken nu dus tegen de komende kosten van de notaris aan. We gaan proberen de partner van mijn moeder ervan te overtuigen dat het slimmer is zo veel mogelijk zelf af te handelen, maar we verwachten dat het een probleem gaat worden omdat de man niet snapt hoe alles in elkaar zit.
Kunnen we in dat geval weigeren een boedelvolmacht af te geven aan de notaris en als 3 van de 4 erfgenamen een meerderheidsbeslissing nemen om de nalatenschap zelf (voorzover mogelijk) af te handelen?
Dank voor de moeite!

Antwoord:

Geachte mevrouw,
Het lijkt mij inderdaad verstandig om zo veel mogelijk zaken rond de afwikkeling van een nalatenschap zelf af te handelen. De notaris kost zo'n fl. 300,- per uur. En dat is wat duur om het abonnement op de Libelle op te zeggen.
Ik weet niet in hoeverre een meerderheid van de erfgenamen over de aanpak van de zaak kan beslissen. Mij lijkt het wel logisch. Maar ik ben geen notaris en waag me niet aan halve uitspraken.Ik adviseer u om een notaris te bellen, die kan het zo zeggen. En naar mijn ervaring is men altijd behulpzaam wanneer mensen met dit soort vraagjes komen.U kunt ook de Notaristelefoon bellen: 0900-346 93 93 (bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 14.00 uur).

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.