Wijziging testament na overlijden
4 januari 2008
Vraag nummer: 5086 (oude nummer: 10037)
Een tijdje terug is mijn schoonvader overleden. Het testament is opgemaakt op basis van vruchtgebruik voor de langstlevende. Hierin is ook het erfdeel van de kinderen bepaald.
Nu heeft mijn schoonmoeder onlangs een nieuw testament gemaakt dat alleen betrekking heeft op haar. In dit testament heeft zij haar dochter uitgesloten. De wijze waarop dit document is opgesteld doet geloven dat alle bezittingen die er in gemeenschap van goederen tijdens haar huwelijk waren nu haar eigendom zijn.
Mijn vragen zijn nu:
1. Juridisch gezien heeft zij toch alleen vruchtgebruik van het ergdeel van mijn schoonvader en kan dit niet als eigendom worden beschouwd?
2. Kan mijn schoonzus na het wijzigen van het testament haar erfdeel dat van mijn schoonvader afkomt nu opeisen? Dit omdat zij in het eerdere testament wel erfgenaam was van beide ouders en zij alleen door moeder is geschrapt.
Antwoord:
Uw vraag ligt op het terrein van het erfrecht.
De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over testamenten, belastingverevening na overlijden, successierechten of problemen rond de nalatenschap e.d.; zie de toelichting bij deze rubriek.
Zie vraag 2345 in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de rubriek Notarieel advies. Daar kunt het antwoord op uw vraag waarschijnlijk direct snel vinden.