Wie is de erfgenaam? (eenvoudige oplossing voor complexe erfenis)
2 november 2020
Vraag nummer: 61883
Geachte heer van der Putten,
Voor een client van mij leg ik u het volgende voor.
Client B. is de zoon van mevrouw De Man. Zij is dit jaar overleden, evenals haar man. Zij heeft nog één vrijgezelle zus die nu verzorgd wordt door B.
Mevrouw De Man kwam uit een gezin met vijf kinderen. Drie jongens en twee meiden. De oudste jongen, broer Jan (geboren op 19-5-1918) is vroeger als vrijgezelle jongen tijdens de oorlog op een Grieks schip terecht gekomen bij de Koopvaardij. Overboord geslagen en staat tot op heden als vermist geregistreerd. De Koopvaardij heeft dit vroeger gemeld bij de ouders Abraham de Man en Huberta Dubbeld. Zie ook bericht op de website http://wo2go.nl/themas/slachtoffers/slachtoffers-middelharnis/jan-de-man/
De tweede jongen, broer Machiel de Man (geboren op 6-6-1919) is na de oorlog naar Amerika Miami vertrokken en daar taxichauffeur geworden. Na 1947 hebben de ouders nooit meer iets van hem gehoord, op geruchten afgaand is hij vermoedelijk vermoord.
De derde jongen, broer Cor de Man (22-7-1922) is overleden. Was ook vrijgezel. Hij had wel een testament. De verdeling van zijn erfenis was destijds als volgt: 1/3 deel is naar de onderhoudende familie gegaan, 1/3 deel naar zijn zus (B.’s moeder) en 1/3 naar zijn andere zus (B.’s tante)
De vraag van mijn client aan u is deze; wanneer zijn tante komt te overlijden, is hij dan de erfgenaam? Want als er niets is op te sporen van zijn ooms Jan en Machiel, hoelang na dato kunnen we dan wettelijk aannemen dat client B. de enige erfgenaam is?
Met vriendelijke groet,
J.F. van Dusschoten
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Dat is niet de expertise van deze adviesrubriek.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.
Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de Notaristelefoon en de vragen en antwoorden in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht.
Echter, mij lijkt het een eenvoudige oplossing, als de tante door een notaris een testament laat opmaken en de heer B als enig erfgenaam aanwijst.
Notarissen zouden anders inderdaad heel veel tijd en dus ook kosten kwijt kunnen zijn om te constateren dat andere potentiële erfgenamen overleden zijn. Want dat lijkt mij ook erg complex, in deze situatie.
Andere mogelijke verre neven en nichten hebben geen recht, vergelijkbaar met een kindsdeel van kinderen. Er zijn feitelijk geen banden tussen eventuele verwanten in de USA. Met een eenvoudig testament lijkt mij alles opgelost.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?