Wie betaalt de rekening? ***
19 april 2018
Vraag nummer: 54688
Mijn verstandelijk gehandicapte tante is overleden. Omdat na het overlijden van haar broer, mijn vader, ik de enigste van de familie was die haar nog opzocht en contact met haar verzorgers had, heb ik de gehele begrafenis verzorgt. Mijn vader was haar mentor, na het overlijden heb ik dit voortgezet en ben haar mentor geworden. Mijn tante had een bewindvoerder. Alle rekeningen kon ik naar de financiele afdeling van de zorginstelling sturen, die de rekeningen dan naar de bewindvoerder stuurde. Wie de bewindvoerder was weten wij niet, de zorginstelling mocht dat niet vertellen, volgens de financiele administratie......... De rekening van de grafsteen wordt echter niet betaald. Volgens de bewindvoerder geeft de bank geen accoord. Inmiddels heeft een notaris de afhandeling overgenomen, maar die kan de rekening ook niet betalen omdat er 7 van de 13 erfgenamen niet reageren op zijn verzoek voor toestemming om de afhandeling te kunnen regelen. (Erfrecht) Mijn tante had geen begrafenispolis maar volgens de bewindvoerder stond er voldoende saldo op de rekening van mijn tante om de begrafenis te betalen.
Mijn vragen;
1. waarom konden na het overlijden in eerste instantie de rekeningen gewoon betaald worden via de bewindvoerder en de grafsteen nu niet?
2. De notaris heeft de toestemming van alle (13) erfgenamen nodig voor het erfrecht. Hoe lang krijgen erfgenamen de tijd om te reageren?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Ik weet ook niet waarom de eerste rekeningen betaald werden via de bewindvoerder en later niet.
Het verbaast mij al dat in eerste instantie e.a.a. via de bewindvoerder liep, omdat het bewind stopt op het moment van overlijden. Ik begrijp niet waarom u niet zou mogen weten wie de bewindvoerder was. Daar is niets geheims aan, lijkt mij. En de erfgenamen lijken mij ook recht hebben op wetenschap hoe de financiƫn van uw tante in haar laatste periode beheerd werden.
Hoe dat echter ook zij, u hebt recht op vergoeding van de kosten van de begrafenis en de grafsteen, voor zover de kosten niet de gangbare kosten sterk overstijgen.
Hoe zaken lopen of niet lopen als een notaris weinig respons krijgt, weet ik niet. Deze adviesrubriek gaat over de regels voor begraven en cremeren en de kosten daarvan. Maar niet over erfrecht. Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de Notaristelefoon en de vragen en antwoorden in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?