Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wanneer aanvaard je een erfenis

14 januari 2003

Vraag nummer: 1933 (oude nummer: 2311)

Tue, 14 Jan 2003 15:23

Mijn vriend pleegde zelfmoord. Hij had geen contact met zijn familie. Maar zijn moeder en vader betalen wel de begrafenis. Nu haalt zijn moeder het voor huwelijk sparen van mijn vriend af, samen met de premie alhoewel dit gespaard werd door zijn vader.
Zijn moeder wil ook spaarrekening en andere premies van vakbond etc. zien te pakken te krijgen. Mijn vriend had ook schulden. Nu is mijn vraag kan zijn moeder dit geld zomaar overal opvragen als zij onder de kosten van de begrafenis blijft? En dus zo de schulden ontloopt of aanvaard zijn moeder op deze manier de erfenis?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U mailt via een e-mail adres in België. Als deze situatie zich in België afspeelt, is het Belgisch erfrecht van toepassing. Dat ken ik niet. Het zal op veel punten wel op het Nederlandse recht lijken, omdat het dezelfde bron heeft (het Franse recht uit de tijd van Napoleon), maar ik weet niet waar de verschillen zitten. Het kan dus best zijn dat mijn antwoord voor u niet klopt. Raadpleeg zonodig een notaris. Net als in Nederland zal men altijd graag bereid zijn enkele vragen kosteloos te beantwoorden.

In het Nederlandse recht zou hier het volgende gelden.
U spreekt van 'mijn vriend'. U bent (dus) niet gehuwd of geen geregistreerd partner. Dan bent u geen erfgenaan. De ouders van uw vriend zijn, als hij geen kinderen had, erfgenamen.
Op grond van het Nederlandse recht is het normaal dat de ouders dan de begrafenis betalen. Een hoofdregel is dat de begrafeniskosten worden voldaan uit de nalatenschap, dus door de erfgenamen. Maar ook als er geen nalatenschap van veel waarde is, of zelfs alleen maar schulden, zijn de ouders in Nederland aansprakelijk op grond van de wet. De gemeente
zorgt, als niemand iets zou doen, wel voor een begrafenis, maar kan de kosten op o.a. de ouders verhalen. Dan kunnen de ouders het beter zelf regelen, dan hebben ze ook de kosten beter in de hand.
Als erfgenaam kan en mag de moeder van uw vriend zijn spaargeld en andere vorderingen opnemen. Ze moet het zelfs, want als erfgenaam moet ze spaarrekeningen e.d. opzeggen en de hele boel liquideren. Dus ook premies van een vakbond, als daar recht op bestaat. Dat het geld deels gespaard is door de vader van uw vriend doet er niet toe; hij heeft het geld met het sparen op diens rekening aan zijn zoon geschonken. Het was van hem; en nu van zijn erfgenamen.

Maar in Nederland is het zo, dat als een erfgenaam een bankrekening opzegt en premies int of terug vraagt, hij of zij de erfenis aanvaardt. Dat houdt in dat ook schuldeisers bij de erfgenamen kunnen aankloppen.

Het betalen van de begrafenis staat in Nederland in principe los van het aanvaarden van de erfenis. Je kunt de begrafenis wel betalen uit de nalatenschap; dan aanvaard je de erfenis. Maar als je de begrafenis uit eigen zaak betaalt en er geen geld van de overledene voor gebruikt, dan aanvaard je de erfenis niet. De wettelijke regeling is ook zo, dat ouders kosten moeten betalen, ongeacht of zij erfgenaam zijn of niet.

In Nederland maakt het dus ook niets uit, of de tegoeden van de zoon onder de kosten van de begrafenis blijven of niet. Alleen als de kosten van de begrafenis door de ouders uit de nalatenschap worden betaald, geheel of deels (al is het maar 1 euro), pas dán aanvaardt men de erfenis. Als men niets uit de nalatenschap neemt, dan aanvaardt men de erfenis niet.

mr W.G.H.M. van der Putten

14 januari 2003

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder