Vragen rechten nalatenschap
2 februari 2002
Vraag nummer: 678 (oude nummer: 615)
Fri Mar 1 19:47:50 2002
Geachte heer van der Putten,
Er zijn nogal wat zaken aan de hand in mijn schoonfamilie omtrent het overlijden van de vader van mijn schoonvader.
De opa van mijn man is overleden,er is een testament, maar voor het overlijden heeft opa verteld aan mijn schoonvader hoeveel geld hij bezit, nu zijn er een tante en oom in huis bij oma, die zelf niet in staat is zaken te regelen of voor zichzelf te zorgen en er verdwijnen zaken uit het huis,zonder overleg met de broers. Ook wordt er tegen mijn schoonvader gelogen over het vermogen wat opa zou hebben en ze liegen om 80.000 nederlandse guldens.
Nu komen zij met het verhaal dat er nog zoveel betaald moest worden aan onterechte huursubsidie en dergelijke.
Mijn schoonvader krijgt er een nare na smaak van en daarom dus de volgende vragen.Wat kan mijn schoonvader doen? Kan hij een advocaat nemen? (hij heeft het minimum inkomen,dus kan dit met een akte van onvermogen?)Kan hij op welke wijze dan ook alles boven tafel krijgen ,ook nu zijn labiele moeder nog leeft?
Mijn schoonvader is erg bang dat men gewoon van alles doet buiten zijn labiele moeder om.
Laatste vraag is,na hoeveel tijd wordt het testament geopend, opa is zondag 17 februari overleden.
Bijvoorbaat mijn dank,
Mary
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Als zoon van de overledene is uw schoonvader mede-erfgenaam en heeft hij er recht op om direct betrokken te zijn bij de afwikkeling van de erfenis, tenzij uw schoonvader iemand anders als executeur-testamentair heeft benoemd. Ook in dat laatste geval moet de executeur-testamentair rekening en verantwoording afleggen aan uw schoonvader en andere erfgenamen, maar hij heeft meer armslag om wat praktische dingen te regelen.
Zaken rond nalatenschappen zijn meestal te complex om er vanaf een afstand iets over te zeggen. Als ik uw verhaal zo lees, krijg ik (ook) de indruk dat het verstandig is dat uw schoonvader een advocaat raadpleegt. Die kan concreter advies geven, of namens hem wat orde op zaken proberen te krijgen. Dat uw schoonvader een laag inkomen heeft, doet er niet toe. Hoe het zit met 'pro deo'-zaken (waarbij men een lage eigen bijdrage hoeft te betalen) kan iedere advocaat uw schoonvader vertellen. Hij kan bovendien eerst een korte afspraak maken om te bespreken of het wel zin heeft om een advocaat in te schakelen.
Er staat geen termijn voor het openen van een testament. Eigenlijk moet het onmiddellijk na iemands overlijden, want er kunnen aanwijzingen voor de uitvaart instaan die tot dan toe bij nabestaanden onbekend waren. Uw schoonvader kan hierover contact opnemen met een notaris.
Het is verstandig om de zaken niet op hun beloop te laten, maar snel een notaris en advocaat te raadplegen.