Vraag contact / erfrecht buitenland
28 november 2016
Vraag nummer: 48404
Onlangs is onze biologische vader overleden. Vanaf ongeveer het 4e/5e levensjaar is er geen contact meer met hem geweest. Dit contact is eigenlijk bewust ook nooit meer hersteld.
Nu hebben wij te horen gekregen (via/via) familie, dat hij onlangs is overleden en vroeg ik mij af of wij niet op de één of andere manier officieel daarvan op de hoogte gebracht hadden moeten worden? Hij woonde de laatste jaren in Duitsland en hierdoor is wellicht de berichtgeving vertraagd(?) Daarnaast vroeg ik mij af hoe het staat met het erfrecht gedeelte, krijgen wij daar uiteindelijk bericht van of zal er zelf actie ondernomen moet worden?
Met vriendelijke groet,
Antwoord:
Geachte heer,
De overheid stelt (biologische, stief-, adoptief)kinderen niet in kennis van het overlijden van een ouder. De overheid heeft daar geen taak in. Het is aan kinderen en ouders zelf om contact te hebben, als zij dat willen. Of dat niet te hebben, als ze dat niet willen.
Als kind bent u waarschijnlijk erfgenaam (als u niet ook nog een juridische vader hebt), maar u zult er waarschijnlijk zelf achteraan moeten om iets van de erfenis te zien. Of om er achter te komen of u via een testament onterfd bent.
Ook hier is het zo dat de overheid niemand in kennis stelt van het eventueel erfgenaam zijn. De overheid weet ook niet wie erfgenaam is, want heeft geen inzage in een eventueel testament. Een notaris of executeur gaat alleen op zoek naar (andere) erfgenamen, als hij daar van iemand een opdracht voor gekregen heeft. Bij de meeste mensen is het zo dat de erfenis zo bescheiden en overzichtelijk is dat het financieel en feitelijk helemaal niet loont om een notaris in de arm te nemen. Soms is een notaris nodig om een eigen huis of grond van de overledene te kunnen verkopen; zonder dat uitgezocht is wie erfgenaam zijn en beschikkingsbevoegd zijn, is een verkoop niet mogelijk.
Als biologisch kind bent u ook niet zonder meer erfgenaam. Het kan zijn dat u een andere, juridisch, vader hebt. Bijvoorbeeld de man met wie uw moeder getrouwd was toen u geboren werd, terwijl uw biologische vader een andere man was. U kunt maar van 1 vader tegelijk erfgenaam zijn.
Het kan verwarrend zijn als u de term 'biologische vader' gebruikt. Die term suggereert dat u ook nog een andere, juridische vader, hebt. Dan bent u van de laatste erfgenaam.
Als u alleen een 'biologische' vader hebt en geen juridische vader, dan hebt u gewoon 'een vader', ook al voelde dat misschien vanaf uw 5e levensjaar niet zo.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl