Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verwerpen erfenis maar wel zorgen voor uitvaart

7 augustus 2024

Vraag nummer: 68794

Geachte heer,
Kunt u mij vertellen of de gemeente opdraait voor de kosten van reinigen en ruimen woning als broer/ zus/ moeder de erfenis verwerpen , maar wel de uitvaart willen regelen en betalen?
Is het zo dat als je de erfenis verwerpt je ook niet als erfgenaam gedraagt en daarom ook niet de uitvaart regelt omdat je ervoor kiest om niet de kosten voor reinigen plaatsdelict
Alvast bedankt voor de moeite

Met vriendelijke groet
A.Veldkamp

Antwoord:

Geachte heer,

Er is geen enkele reden voor een gemeente om de kosten van het reinigen en ruimen van een woning te betalen. Dat is een bespreekpunt tussen de verhuurder en de erfgenamen van de huurder. Als er geen erfgenamen (meer) zijn, is het een probleem van de verhuurder.

U gooit in uw vraagstelling een paar dingen door elkaar. Als een erfgenaam de erfenis verwerpt, wat hij bij de griffie bij de rechtbank kan doen (of via een notaris, maar dat kost natuurlijk een beetje extra), kan hij of zij altijd nog wel de uitvaart regelen. Het punt is, zoals u al terecht opmerkt, dat de erfgenaam zich niet als erfgenaam moet gedragen. Maar dat doet een erfgenaam die de uitvaart regelt, niet als het verstandig gebeurt.

Waar het om gaat is dat de erfgenaam die de uitvaart regelt, de kosten van die uitvaart niet van geld van de overledene moet betalen. Als dat wel gebeurt, gedraagt hij zich als erfgenaam. Dat moet hij of zij vermijden.

De uitvaart kan worden geregeld via een natura- of pakketverzekering die de overledene had afgesloten. De uitkering van de verzekering maakt immers geen deel uit van de nalatenschap. De uitkering komt pas later beschikbaar en niet voor de overledene (en diens erfgenamen als rechtsopvolgers van de overledene), maar voor de persoon die de uitvaart regelt. Dat is een belangrijk verschil, ook al kan het om dezelfde mensen gaan.

De erfgenaam die niets te maken wil hebben met het reinigen van de woning e.d., kan afstand doen van de erfenis. Maar hij kan wel de uitvaart regelen:
- wanneer hij de kosten zelf betaalt of voorschiet, maar in elk geval niet betaalt met behulp van geld op de rekening van de overledene;
- via de uitvaartverzekering van de overledene. Die maakt immers geen deel uit van de erfenis.

Zie voor vele praktijkvragen op dit terrein de subrubriek 'Kosten uitvaart', de subrubriek 'Uitvaart door gemeente; vragen van publiek' en de subrubriek 'Uitvaart door gemeente; vragen van gemeenten'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIPTIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.