Verklaring van erfrecht nog wel nodig als er al een testament is?
24 november 2002
Vraag nummer: 1630 (oude nummer: 1995)
Sun, 24 Nov 2002 13:20
Mijn vrouw heeft een (langstlevende) testament opgemaakt.
Hierin staat dat ik en kinderen de erfgenamen zijn.
Nu heb ik een instantie een kopie van het testament opgestuurd, maar zij willen een verklaring van erfrecht hebben. Is het opgemaakte testament niet voldoende?
Antwoord:
Geachte heer,
Nee, een kopie van het testament is niet voldoende.
Het kan zijn dat het testament later gewijzigd is, maar dat u er baat bij hebt om een kopie van het oude testament te geven, om maar iets te noemen.
Voorts is het van belang om te weten wie álle erfgenamen zijn; het kan zijn dat in het testament niet alle erfgenamen genoemd zijn. Bijvoorbeeld een kind met wie geen contact meer is. Maar dat kind heeft wel een legitieme portie. Bij het opmaken van een testament wordt alleen de wens van de erflater genoteerd, maar zonder controle.
Maar ook al zou er toen wel controle geweest zijn, dan nog kan er iets gewijzigd zijn. Bijvoorbeeld kan een van de daar genoemde erfgenamen inmiddels al overleden zijn, dan zijn diens erfgenamen (bijvoorbeeld kleinkinderen) ook erfgenamen van uw vrouw. En is ook hun toestemming voor de afhandeling van de erfenis nodig.
Kortom: het testament geeft geen volledige zekerheid omtrent de vraag wie de erfgenamen zijn; de verklaring van erfrecht wel.
mr W.G.H.M. van der Putten
24 november 2002