Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Vaststelling vermogen overledene tijdens echtscheidingsprocedure waarbij partner is onterft maar schulden heeft gemaakt

28 november 2019

Vraag nummer: 59339

Beste, mijn ouders lagen in een vechtscheiding met peildatum 08 aug. Na de peildatum zijn er nog voor duidenden euro's schulden gemaakt door mijn moeder ten laste van de gezamenlijke rekening. Dit was nog niet uitgevochten, toen mijn vader plotseling is komen te overlijden.
Daarnaast is er nog een koopwoning die verkocht is en eind van het jaar gepasseerd dient te worden, waarbij de notaris in eerste instanie aangeeft niets te doen met de stand van zaken op 8 aug maar alleen kijkt naar de actuele saldo's van de hypotheken en de eo-rekening die afgelost worden met de verkoop van de woning.
Hierdoor worden mijn broer, ik en mijn zus dus geconfronteerd met schulden van moeder die niet in de nalatenschap van vader thuis horen. Daarnaast had ik ook nog een lening verstrekt aan mijn ouders (met contract gelukkig) die niet direct verrekend zou worden met de verkoop van de woning ondanks dat dit eerst het uitgangspunt was va de echtscheiding met verkoop woning.
Mijn moeder is onterft door een bepaling in het testament tav de aangevraagde echtscheiding.
Graag advies over wat te doen, mag de notaris de peildatum zo maar vergeten? Zijn advies was om dit na passeren van de woning onderling maar uit te vechten, wat niet zal gaan gezien het feit dat alle 3 de kinderen geen contact meer hebben met elkaar en met moeder. Mijn moeder heeft contact verbroken omdat ik naast de omgang met haar ook om bleef gaan met mijn vader. De echtscheiding kan niet meer voortgezet worden ivm ontbinding door overlijden. Waarom kan dit niet rechtvaardig afgehandeld worden, oftewel vermogen is saldo/ schulden van 8 aug.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Deze vraag ligt op het terrein van het erfrecht. De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over testamenten, erfbelasting of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de Notaristelefoon en de vragen en antwoorden in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht.

Maar ik wil er nog wel een persoonlijk advies aan toevoegen, ook al kan ik u inhoudelijk in het geheel niet van advies dienen.

U moet beseffen wat de rol van functionarissen in dit soort kwesties zijn. Een notaris is neutraal en moet alleen de verkoop van een huis afwikkelen. Hij is geen rechter die knopen doorhakt en hij is geen advocaat die het belang van 1 partij behartigt.

Mij lijkt de zaak helemaal niet zo moeilijk, juridisch gezien. Het is alleen verwarrend dat bepaalde zaken door elkaar lopen. Ik denk dat u als erfgenaam van vader een vordering op uw moeder hebt, los van wat de notaris doet. Maar ik ben geen deskundige op dat vlak. En uw verhaal is niet hetzelfde als een compleet dossier beoordelen.

Ik zou als ik u was een paar dingen doen.
- Ik zou advies vragen aan een andere notaris over de aanpak van deze notaris. Een telefoontje aan de notaristelefoon is misschien te beperkt, maar misschien ook niet.
- Ik zou advies vragen aan een gespecialiseerde advocaat en wel iemand die gespecialiseerd is in erfrecht. Met name om de handelwijze van de notaris te kunnen beoordelen. Misschien kan de advocaat meteen zeggen dat de benadering van die notaris correct is en dan weet u dat.
- Ik zou ook een globale berekening maken van de benadeling en van de kosten van de interventie van een advocaat. Een notaris kan niets voor u doen, behalve advies geven. Een notaris procedeert niet en dreigt nergens mee. Een advocaat kan de zaak beoordelen en kan uw moeder dreigen een rechtszaak tegen haar te beginnen. Maar zo'n zaak echt voor de rechter brengen kost veel tijd en veel geld en is complex omdat ook uw broer(s) of zus(sen) in een vergelijkbare positie zijn. Als het slechts om 'enkele duizenden' euro's gaat, is de kans groter dat het inschakelen van een advocaat meer kost. Een rechtszaak kost al snel ook duizenden euro's tot meer dan tienduizend euro en dan is nog onzeker of u wint, want rechters komen soms met zeer vreemde beslissingen.

Een advies van een advocaat zou ik in uw geval wel altijd vragen. Dat kost wel wat, maar geeft houvast wat verstandig is om te doen of niet te doen. Dat is m.i. veel waard.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder