Schuld verrekenen met erfenis?
21 juni 2010
Vraag nummer: 7600 (oude nummer: 15842)
Mijn vader is overleden en wij erven een erfenis die vrijwel geheel uit natura bestaat (huizen en inboedel). Maar we krijgen dit pas nadat mijn moeder ook is overleden. Nu is mijn broer een groot geldbedrag schuldig aan mijn vader en moeder. Hij wil dit niet betalen, maar verrekenen met zijn erfenis. Volgens hem is het dan geregeld.
Ik ben hier tegen, volgens mij maakt het de verdeling van de erfenis hopeloos ingewikkeld. Dit omdat de werkelijke waarde van de erfenis pas kan worden vastgesteld als er iets wordt verkocht, en tot die tijd moet mijn broers achterstand in de administratie worden meegenomen. Dit is in de praktijk hetzelfde als wanneer hij ons (de rest) dat geld schuldig blijft.
Vragen:
- kan de waarde van een erfenis (de waarde die werkelijk verdeeld moet worden, niet de waarde voor de belasting) bepaald worden voordat deze verkocht wordt?
- Heeft mijn broer het recht zijn schuld te verrekenen met een voorschot op zijn erfenis? Hebben de andere erven daar iets over te zeggen?
Antwoord:
Uw vraag ligt op het terrein van het erfrecht.
De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over testamenten, belastingverevening na overlijden, successierechten of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.
Zie vraag 2345 in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de rubriek Notarieel advies.
Natuurlijk kunt u ook kijken of u het antwoord op uw vraag vindt op de site van de beroepsorganisatie van de notarissen (www.notaris.nl).
Als u een bepaalde vraag uitgebreider wilt bespreken, kunt u uw vraag ook telefonisch voorleggen aan de Notaristelefoon: 0900 - 346 93 93 ( 0,80 per minuut). De deskundige medewerkers (notarissen, kandidaat-notarissen en oud-notarissen) zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 14.00 uur.
De Notaristelefoon is er voor al uw algemene vragen op diverse notariële gebieden. Over verschillende notariële onderwerpen zijn bij de Notaristelefoon brochures beschikbaar die men u kan toesturen. Voor meer gedetailleerde vragen die de Notaristelefoon niet kan beantwoorden wordt u doorverwezen naar een notaris bij u in de buurt.
Overigens kunt u altijd een notariskantoor in uw woonplaats bellen en een vraag voorleggen of een afspraak maken. Een kort (telefonisch) advies is vaak kosteloos. Adressen vindt u op internet en in het telefoonboek.