Recht van een minderjarige bij erfenis
12 maart 2003
Vraag nummer: 2075 (oude nummer: 2470)
Wed, 12 Mar 2003 16:14
Ik ben moeder van een 16 jarige dochter. Zij is op 4 jaar tijd haar vader, nonkel, oma en grootvader verloren. Langs vader's kant zijn er de kinderen van zijn broer (allebei meerderjarig). Nu heeft haar grootvader een testament gemaakt. De twee andere azen op de onroerende goederen die hun grootvader achtergelaten heeft.
Nu is mijn vraag:
Kan mijn dochter dit tegenhouden?
En voor hoelang?
Dus kan mijn dochter de verkoop van die gronden en de verkoop van het huis van grootvader tegenhouden voor een paar jaar en daarna wel verkopen als zij daarmee instemt ?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Waarom?
Waarom zou uw dochter dat een paar jaar willen tegenhouden? Wat is daarvan het nut?
En wat is er op tegen als haar neven het onroerend goed van hun grootvader willen verwerven? Als ze er maar een redelijke prijs voor betalen, lijkt mij.
Mij lijkt dat u(w dochter) zich in uw eigen vingers snijdt. Onroerend goed moet onderhouden worden. Staat het leeg, dan verkommert het snel. Er moeten belastingen over worden betaald en er komt een heleboel papierwerk bij kijken. De waarde van onbeheerd onroerend goed zal snel dalen, dus de verkoopprijs gaat ook omlaag.
Een erfgenaam kan inderdaad de boel ophouden, maar geen jarenlang. Er moet wel een redelijk doel zijn en als dat er niet is, kan de onwillige erfgenaam voor de rechter gesleept worden. Extra tijd, extra onrust en emoties, extra kosten, iedereen verliest.
Ik zou dat onroerend goed objectief laten taxeren en zo snel mogelijk verkopen. Ik denk dat uw dochter daar het meest mee gebaat is. Tenzij ze het zelf zou willen en kunnen kopen, maar dan mogen de andere erfgenamen ook een redelijke prijs verwachten.
mr W.G.H.M. van der Putten
12 maart 2003