Recht op erfenis (na 1 jaar huwelijk)
18 januari 2019
Vraag nummer: 57146
Ik ben met mijn man 1 jaar en een maand getrouwd en toen is ie overleden heb ik recht van het erfenis of niet want de stiefkinderen dien het moeilijk
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Ja, u bent erfgenaam van uw man, tenzij hij u in een testament heeft onterfd.
Maar u bent niet alleen erfgenaam. U bent het samen met de kinderen van uw man. In principe heeft iedereen een gelijk deel. Als u man 3 kinderen had, hebben zowel die kinderen als u ieder recht op 1/4e deel.
Als u in gemeenschap van goederen getrouwd was, moeten al het geld en alle spullen van uw man en u opgeteld worden. Dan is een helft van u. De andere helft, die van uw man, moet tussen u en de kinderen verdeeld worden.
Echter, sinds een paar jaar is het zo dat de kinderen hun erfdeel niet direct krijgen. Ze krijgen een vordering in geld, ter grootte van hun erfdeel. Dit bedrag is pas opeisbaar als ook u bent overleden. Het erfrecht zorgt ervoor dat de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner financieel beter verzorgd achterblijft. Waarschijnlijk zijn de stiefkinderen hier niet blij mee, maar zo is de wet.
Hoe lang u met uw man getrouwd bent geweest, maakt geen verschil. Of iemand 3 dagen of 60 jaar getrouwd was toen de partner overleed, verandert het erfrecht niet.
Zie voor meer informatie:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erven/vraag-en-antwoord/wat-is-de-wettelijke-verdeling-bij-erfrecht
Als u meer vragen hebt verwijs is u naar vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen'. Daar staat een verwijzing naar de Notaristelefoon. Zie ook de vragen en antwoorden in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?