Problemen afhandelen nalatenschap; vermoeden verduistering
15 november 2002
Vraag nummer: 1550 (oude nummer: 1913)
Fri, 15 Nov 2002 14:24
Bij de afhandeling van de nalatenschap van mijn schoonmoeder door een notaris blijkt uit de tot nu toe verstrekte informatie van mijn schoonzuster, die de dagelijkse geldzaken voor mijn schoonmoeder regelde, dat zij in de afgelopen jaren naar alle waarschijnlijkheid het aanzienlijke vermogen van mijn moeder uitgegeven c.q. verduisterd heeft. Welke dwangmiddelen heeft de notaris om de werkelijke situatie boven water te krijgen? Moet eventueel aan een officiele klacht voor verduistering bij de politie gedacht worden? Wie draait uiteindelijk voor de kosten op als verdere onderzoek wenselijk / noodzakelijk is? Het lijkt mij nogal wrang dat alle eventuele kosten door mij moet worden gedragen terwijl uit het onderzoek kan blijken dat mijn schoonzuster goede sier heeft gemaakt met het geld van mijn schoonmoeder dan wel erfenisdeel van mijn vrouw.
Antwoord:
Geachte heer,
Een notaris heeft geen dwangmiddelen om de werkelijke situatie boven tafel te krijgen.
Als er sprake is van mogelijke verduistering of oneigenlijk gebruik, en het gaat om een aanzienlijk bedrag, dan kan ik u alleen adviseren om een advocaat in te schakelen. Die kan met u bekijken wat de werkelijke feiten zijn, wat vermoedens zijn, hoe sterk die zijn, hoe sterk die 'hard' te maken zijn en wat de juridische mogelijkheden zijn.
De kosten van een advocaat zijn inderdaad in eerste instantie voor uw eigen rekening. Iedereen die rechtshulp nodig heeft, betaalt dat in eerste instantie zelf. Zelfs als rechtszaken gevoerd moeten worden tegen een tegenpartij willens en wetens fout zat, en er een onkostenveroordeling plaats vindt, dan nog houdt men meestal een flinke financiële strop. er worden nooit de werkelijke kosten vergoed.
Daarom is het ook zaak om met die advocaat te bekijken of het allemaal wel zinvol is en enige kans heeft.
En van de politie hoeft u in eerste instantie niets te verwachten. Die hebben noch de kennis noch de tijd om zich in ingewikkelde privé-zaken te verdiepen. Pas als u met behulp van een advocaat een aantal zaken boven tafel hebt kunnen halen en er duidelijke feiten zijn en bewijsmateriaal is, kunt u in overleg met de advocaat aangifte overwegen. Voordien heeft het geen enkele zin.
Bovendien kan de politie alleen iets doen als vast staat dat e.e.a. onrechtmatig is geweest. Als uw schoonzuster met medeweten en goedkeuring van uw schoonmoeder geld heeft uitgegeven, als u althans niet het tegendeel kunt aantonen of zeer aannemelijk maken, houdt het op.
En dat het nodige advies en onderzoek u veel tijd en geld kost, ja, dat is wrang, als uw vermoedens kloppen. Maar er is geen andere manier.
mr W.G.H.M. van der Putten
15 november 2002