Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Partner overleden; zoon claimt spullen

12 april 2016

Vraag nummer: 45822

Op 1 april 2016 is mijn partner overleden.
Wij waren niet geregistreerd als partner. Mij partner heeft een eigen woning op zijn naam. Enig erfgenaam is zijn zoon uit een eerder huwelijk.
Sinds juli 2012 woonde ik bij mijn partner. Ik maakte per bank maandelijks een bedrag over van 400 euro zijnde bijdrage vaste lasten (hypotheek; energie; internet). De kosten voor levensonderhoud deelden we gezamenlijk (om en om boodschappen doen ) gezamenlijke aankopen betaalden wij samen in de meeste gevallen ging dit cash
Persoonlijke uitgaven zoals verzekeringen autokosten betaalden wij ieder voor zich.
Mijn partner was Zzp'er ik had geen deel in zijn bedrijf.
In januari 2015 werd mijn partner ernstig ziek hij had een aov verzekering maar slechts 35 euro bruto per dag werd uitgekeerd. Lang niet voldoende om alle kosten te dekken.
Ik bleef (tot op heden) de maandelijkse bijdrage voor de vaste lasten overmaken op zijn rekening. Tevens nam ik de volledige kosten voor zijn levensonderhoud op mij.
Nu na de uitvaart stelt zijn enig erfgenaam zich op het standpunt dat alles van hem is.
Ik heb daar geen vrede mee.
De woning wil niet ik heb inmiddels al een andere woning gevonden per 4 mei 2016.
Wel wil ik graag de meubels die wij samen hebben aangeschaft.
Zoon ligt dwars en meent dat ik hier geen recht op heb. Ik moet maar bewijzen dat ik deze betaald heb.
Ik heb alle kosten levensonderhoud vanaf januari 2015 op mij genomen. Dit is aantoonbaar middels bankafschriften van mij (alle pintransacties). Van de rekening van mijn partner is uitsluitend afgeboekt hypotheek en persoonlijke verzekeringen en bijgeschreven mijn maandelijkse bijdrage en de uitkering aov

Kan ik de enig erfgenaam een gedetailleerde factuur sturen voor 50% van de uitgaven levensonderhoud vanaf januari 2015 tot het moment van overlijden van zijn vader?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Nog gecondoleerd. Het overlijden van uw partner is niet niets, ook al ziet u het aankomen. En dan zit u natuurlijk ook niet op dit soort gedoe te wachten.

U bent helaas een klassiek voorbeeld van situaties waar o.a. ik altijd voor waarschuw. Als je gaat samenwonen, regel je zaken dan goed. Dat hebben u en uw partner blijkbaar nagelaten. Je moet zaken regelen als je nog gezond bent.

De zoon heeft gelijk: als u aankopen claimt, moet u kunnen aantonen dat u die spullen ook inderdaad zelf gekocht hebt. Met facturen en bankrekeningafschriften.
Maar aan de andere kant kunt u hetzelfde eisen. Als u samenwoonde, is op het oog onduidelijk wat van u was en wat van uw partner. Als de erfgenaam van uw partner bepaalde spullen claimt, moet hij ook maar aantonen dat zijn vader die aangeschaft heeft, zou ik zeggen. Dat de spullen staan in de woning van zijn vader, betekent niets. Uw spullen staan daar ook, want u woont daar ook.

Ik zou de neiging hebben om brutaalweg de spullen die u zelf mede hebt aangeschaft, naar elders te brengen. En tegen de zoon te zeggen: als jij met facturen en rekeningafschriften van je vader kunt aantonen dat het jouw spullen zijn, mag jij ze natuurlijk hebben.
Als hij iets wil hebben, moet hij bewijzen dat hij er recht op heeft.

Dus ik zou in uw geval de zaken omdraaien, spullen snel elders onderbrengen en dan de zoon gelegenheid geven om een eventuele claim hard te maken. Dan kan niemand u iets maken.

Ik zie er niets in om de kosten van levensonderhoud voor een deel bij de zoon in rekening te brengen. Dat is geen hard te maken claim. Dat u iemand te eten geeft is niet iets waar je achteraf nog een rekening voor stuurt. Dan moet je daar van tevoren duidelijk afspraken over maken.
Wat u vorig jaar had moeten doen is dat uw partner formeel geld van u had moeten lenen om zijn deel van de huishoudkosten te betalen. Dan had u die lening(en) nu op de erfgenaam kunnen terugvorderen. Dan was er wel een juridische basis.

Als je samenwoont, ongehuwd, moet je eigenlijk altijd een testament maken om te voorkomen wat er nu gebeurt. Dan had uw partner u spullen kunnen legateren of een bepaald bedrag kunnen laten uitkeren of zelfs grotendeels erfgenaam kunnen maken. Zeker als je weet dat je ziek en arbeidsongeschikt bent en op een bepaald moment weet dat je niet meer beter zult worden, moet je dingen goed aan regelen.
Als partner is het heel vervelend om daar op aan te moeten dringen, maar de zieke persoon moet zelf verstandig zijn.

En inderdaad, nu zit u met allerlei gedoe.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten



TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder